Microsoft brengt populaire Windows 95-functie terug als opensource-project

PowerToys

Microsoft blaast PowerToys nieuw leven in als opensource-project voor Windows 10. PowerToys was ten tijde van Windows 95 een populaire verzameling hulpprogramma’s voor power users.

Windows 95-veteranen zullen PowerToys misschien herinneren van onder meer het populaire Tweak UI, naast een dozijn andere tools, waarmee gebruikers de Windows-interface naar hun eigen hand konden zetten.

Microsoft nam met Windows XP afscheid van PowerToys, maar brengt de toolset deze zomer terug als opensource-project voor Windows 10. Eerder deed het al iets gelijkaardigs met de Windows Rekenmachine, door de broncode op GitHub te publiceren en de community aan te moedigen om mee te werken aan nieuwe features, zoals een grafiekfunctie.

Nieuwe tools

De reus uit Redmond heeft zelf al twee nieuwe PowerToys-tools in gedachten. De eerste is MTND, wat staat voor maximize to new desktop. De tool toont een extra knop wanneer een gebruiker in een venster over de knop ‘Maximaliseren’ hovert. Wanneer je erop klikt, verhuist het venster naar een nieuw bureaublad.

De tweede tool is een sneltoetsengids wanneer je de Windows-toets langer dan een seconde ingedrukt houdt. Het toont een lijst sneltoetscombinaties die beschikbaar zijn voor de huidige staat van het systeem.

Andere mogelijke tools die Microsoft overweegt, maar graag eerst feedback over ontvangt:

 1. Full window manager including specific layouts for docking and undocking laptops
 2. Keyboard shortcut manager
 3. Win+R replacement
 4. Better Alt+Tab including browser tab integration and search for running apps
 5. Battery tracker
 6. Batch file re-namer
 7. Quick resolution swaps in taskbar
 8. Mouse events without focus
 9. Cmd (or PS or Bash) from here
 10. Contents menu file browsing

Testvijver

PowerToys was origineel een manier voor Windows-ontwikkelaars om prototypes van nieuwe functies te testen.

Door het project nu via GitHub opensource te maken, kan iedereen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe tools. In zekere zin creëert Microsoft zo een testvijver voor experimentele functies die op een later moment eventueel standaard deel kunnen uitmaken van Windows 10.

Ontdek al het nieuws vanop Microsoft Build 2019

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home