Microsoft blaast Edge op met spelletjes-knop

Microsoft zet verder in op dubieuze functies voor zijn Edge-browser. Een canary-build van Edge toont een speciale spelletjes-knop naast de adresbalk die weliswaar optioneel lijkt, maar toch vragen doet rijzen over de prioriteiten van Microsoft.

Microsoft kiest een vreemd ontwikkelingstraject voor zijn Edge-browser. Een canary-build (erg vroege versie voor testers en ontwikkelaars) toont dat de softwarereus werkt aan een game-knop. Die knop komt naast de adresbalk te zitten en is een snelkoppeling naar HTML5-spelletjes. Dat ontdekte een gebruiker op Reddit. Voorlopig staat de knop niet als standaard ingeschakeld, al is dat vermoedelijk wel de langetermijn-ambitie van Microsoft. We vermoeden dat een ingebakken snelkoppeling voor HTML5-solitaire niet gericht is op techneuten die in de instellingen van de browser willen kruipen om ze te activeren.

Gevaarlijk signaal

Op zich is de geplande toevoeging geen ramp, maar in context doet ze wel enkele alarmbellen afgaan. Microsoft lijkt vastbesloten om zijn nochtans uitstekende Edge-browser op te blazen tot een log geval dat barst van de ongevraagde functies. Zo liet Redmond pas nog weten dat Edge in de VS snelle leningen zou aanbieden via de integratie van Zip. Verder kiest Microsoft ervoor om niet op de sterktes van de eigen browser te vertrouwen, maar mensen schrik aan te jagen met dwaze pop-ups wanneer ze concurrent Google Chrome willen downloaden. In Windows 11 maakte het bedrijf het dan weer opzettelijk erg moeilijk om de standaard browserinstellingen aan te passen, al werd die functionaliteit na luide kritiek hersteld.

Microsoft introduceerde een versie van Edge gebaseerd op een eigen browser-engine met Windows 10, maar die kon niet op enthousiasme rekenen. Twee jaar geleden lanceerde het bedrijf daarom een volledig herwerkte versie van Edge op de Chromium-engine, en met succes. De nieuwe versie van Edge is vandaag de standaard en ze combineert compatibiliteit met Chromium (en bijhorende extensies) met een handige integratie met Windows. Bovendien heeft Edge enkele handige functies zoals collecties aan boord. Marktaandeel winnen lijkt echter moeilijk. Volgens Statcounter is Edge de wel de op één na populairste browser in Windows, maar het marktaandeel blijft beperkt tot ongeveer vier procent.

Perceptieprobleem

Gebruikers hebben nog vaak de reflex om als eerste zet op een nieuwe computer over te stappen naar Chrome. Daar zijn verschillende redenen voor. Internet Explorer was een drama en ook de eerste versie van Edge stelde weinig voor, wat slecht is voor de perceptie. Verder gebruikt Edge standaard de Bing-zoekmachine, die nog steeds minder gerichte resultaten weergeeft vergeleken met Google. Toch is Edge (voorlopig) minstens evenwaardig aan Google Chrome.

Die evenwaardigheid zal van korte duur zijn wanneer Microsoft de browser uitbreidt met nutteloze functionaliteit. Voor dergelijke zaken bestaan optionele extensies. Een browser moet voor de meeste mensen een duidelijke snel en efficiënt venster naar het internet zijn. Ingebakken leningen en een prominente plaats naar eigen spelletjes horen daar niet bij. Hopelijk vindt Microsoft snel opnieuw focus.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home