Microsoft account verplicht voor installatie Windows 11 Home

Microsoft maakt het onmogelijk om Windows 11 Home te installeren zonder Microsoft account. De Pro-versie blijft de optie wel bieden.

Microsoft wil heel graag dat je een Microsoft account koppelt aan je Windows-installatie. Met Windows 10 heb je al een vergrootglas nodig om tijdens het installatieproces de optie te vinden om het OS met een lokaal account te gebruiken, maar die functionaliteit wordt met Windows 11 nog verder gekortwiekt. Voor Home-gebruikers maakt Microsoft het zelfs onmogelijk om het installatieproces zonder account te doorlopen.

Weinig meerwaarde voor de gebruiker

Een Microsoft account biedt toegang tot de ingebouwde synchronisatiecapaciteiten van Windows. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om te genieten van de integratie van OneDrive in het besturingssysteem. Verder heeft het account echter geen betrekking op de functionaliteit van Windows. Microsoft wil echter dat mensen een Microsoft account gebruiken omdat het zo telemetrie kan koppelen aan gebruikers over verschillende toestellen heen. De softwarereus wil dus vooral kwalitatieve data vergaren en koppelen aan profielen.

Voor Windows 11 heeft Microsoft schijnbaar voldoende vertrouwen om het account verplicht te maken tijdens de installatie van de Home-versie. Dat impliceert dat een internetverbinding tijdens het setupproces verplicht is. Na de installatie krijgen gebruikers nog wel de mogelijkheid om over te stappen naar een lokaal account.

Windows 11 Pro-gebruikers zullen van meer vrijheid genieten. Zij kunnen wel meteen een lokaal account kiezen tijdens het installatieproces. Windows 11 Pro is natuurlijk iets duurder en bevat functies waar een individuele thuisgebruiker weinig aan heeft.

lees ook

Windows 11 uitgelicht: het belangrijkste nieuws op een rij

Microsofts houding tegenover een Microsoft account in Windows 11 is frappant. Net als Windows 10 wordt Windows 11 een commercieel product gekoppeld aan een betaalde licentie (al is een upgrade van Windows 10 wel gratis). Van een betaald product zou je verwachten dat een account bedoeld voor traceerbaarheid van data niet verplicht wordt.

Tweederangsgebruikers

De zet illustreert verder hoe Microsoft Home-gebruikers alsmaar meer als tweederangs-Windowsgebruikers ziet. Ook met Windows 10 worden upgrades al agressiever gepushed naar Home-installaties en hebben gebruikers minder mogelijkheden om ze uit te stellen. Zo doen ze een beetje dienst als proefkonijnen voor de Pro-gebruikers. Met de verplichting van het Microsoft account neemt Microsoft nog een beetje vrijheid van de Home-klanten weg.

Windows 11 zit natuurlijk nog maar in een vroege testfase. Het kan dat Microsoft de vereisten voor de installatie nog verandert, al zal dat dan niet uit de goedheid van zijn hart zijn maar eerder omwille van publiek protest.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home