Meta blokkeert Threads via VPN in de EU

Het moederbedrijf van Threads blokkeert de toegang voor gebruikers binnen de EU, die vaak een VPN gebruiken om de app te downloaden en zich te registreren.

Bij de lancering van Threads liet Meta de EU links liggen omwille van privacyregels, maar Europese geïnteresseerden vonden toch manieren om de app te downloaden en zich te registreren. Hiervoor werd vaak gebruik gemaakt van een VPN. Dat wil Meta nu aan banden leggen, verklaart het bedrijf aan TechCrunch.

Stiekeme gebruikers

Threads werd vorige week gelanceerd en bleek een instant succes: de Twitter-concurrent rondde de kaap van honderd miljoen gebruikers binnen de indrukwekkende tijdspanne van vijf dagen. Bij die early adopters zitten echter ook een aantal gebruikers van binnen de Europese Unie en dat is niet de bedoeling. De strengere regels rond (online) privacy houden Meta voorlopig tegen om Threads ook in de EU uit te rollen.

Europese Apple-gebruikers konden een account aanmaken voor de Amerikaanse App Store en voor Android was het een kwestie van het APK-bestand te vinden. Iets dat niet heel moeilijk bleek. In veel gevallen maakte men gebruik van een VPN.

lees ook

België schreef 39 GDPR-boetes uit sinds invoering regelgeving, Meta moet het meest betalen

Snel effect

De afgelopen dagen duiken er echter berichten op van Europese gebruikers die merken dat Threads een stuk minder functioneert, waaronder sociale media-goeroe Matt Navara. Dat betekent dat Meta inderdaad toch al stappen ondernam om Europees dataverkeer via VPN’s zoveel mogelijk in te perken.

Inmiddels meldde het databedrijf Sensor Towers al dalende cijfers voor Threads; de maatregelen van Meta zijn dus duidelijk al even van kracht, ondanks dat Threads nog maar net actief is. Meta leeft met momenten op gespannen voet met Europa en wil duidelijk geen extra heisa, zeker wanneer het over privacy gaat. Daarom is het niet verwonderlijk dat het bedrijf nu kort op de bal speelt.

Dat zowel de opmerkingen over de haperingen van Threads in Europa, als de dalende gebruikscijfers, net op Twitter verschenen, is licht ironisch. Threads is immers gelanceerd als directe concurrent voor het platform van Elon Musk. Het is een zoveelste slag in de voortdurende strijd tussen de Zuid-Afrikaanse tech-miljardair en Meta-baas Mark Zuckerberg. Als dat kooigevecht er ooit echt komt, gaan beiden in elk geval heel wat verbale munitie hebben om elkaar uit te dagen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home