Nieuwe macOS-update blokkeert sideloaden van iOS-apps op Mac M1-toestellen

Deur toe

Apple macOS 11 Big Sur

Sinds de lancering van de MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac Mini met een Apple M1-chip aan boord, kan je iOS- en iPad-applicaties sideloaden die niet officieel in de Mac App Store staan. Met de recente macOS Big Sur 11.1-update en de 11.2-bèta heeft Apple definitief de deur gesloten.

Met macOS Big Sur heeft Apple een volledig nieuw besturingssysteem gebouwd voor zijn eigen M1 ARM-chips die in de MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac Mini zitten vandaag. De nieuwe chip is compatibel met wat er in de iPhone en iPad zit vandaag, wat betekent dat alle apps in de App Store prima moeten werken op macOS Big Sur.

De Mac App Store bevat vandaag al heel wat mobiele apps, maar daarvoor hebben de ontwikkelaars apart hun goedkeuring moeten geven. Wie dat niet deed, verschijnt niet in het lijstje en is bijgevolg niet beschikbaar.

lees ook

Apple werkt aan update voor ondersteuning ultrawide-monitoren met M1-Macs

Er was echter een ietwat gemakkelijke omweg om iOS- en iPad-apps op een Mac te draaien met een Apple M1-chip aan boord. Wie een iPad of iPhone aan een Mac koppelt en specifieke externe software downloadt, kan apps downloaden als IPA-bestand. Wie een app eerst mobiel downloadt, kan die daarna overzetten op macOS Big Sur en daar sideloaden.

MacOS Big Sur 11.1

Apple heeft nu die mogelijkheid gedicht in macOS Big Sur 11.1 en in bètaversie 11.2 volgens 9to5Mac. Wie deze methode nu probeert, krijgt bij het opstarten van de app een melding dat ‘de ontwikkelaar niet heeft toegezegd om op dit platform te functioneren’. Ondanks dat elke app compatibel is, kan het zijn dat ontwikkelaars liever hun app niet op macOS zien omdat het niet mooi schaalt of omdat ze liever willen dat je de specifieke macOS-app installeert.

lees ook

MacBook met Apple M1-chip beperkt compatibel met eGPU

Wat betreft Apple is het logisch dat sideloaden niet wordt toegelaten. Het opent de deur voor illegale app-versies, iets wat het altijd heeft tegen gehouden op iOS en iPad. Dat neemt niet weg dat creatieve ontwikkelaars hun strijd opgeven om apps te sideloaden. Kort na het nieuws verscheen er al op Twitter een CLI-tool waarmee je de nieuwe beveiliging kan omzeilen. Het valt af te wachten wanneer Apple strengere controles integreert in macOS Big Sur en sideloaden definitief uitsluit zoals op iOS en iPad het geval is zonder jailbreak.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home