Mac gebruikers kunnen plots niet meer printen met HP printer

Sinds afgelopen weekend lopen veel Mac-gebruikers tegen een probleem aan: ze kunnen plots niet meer printen met een HP-printer. Dat wordt veroorzaakt door een code-signing fout die invloed heeft op macOS Catalina (versie 10.15) en Mojave (10.14). 

De driver software van HP printers is cryptografisch ondertekend met een certificaat dat macOS gebruikt om te bepalen of de applicatie te vertrouwen is. Zodra een programma het label ‘niet te vertrouwen’ krijgt, trekt XProtect het certificaat voor het programma in en werkt het niet langer op Mac-apparaten. Dat is precies wat er afgelopen weekend gebeurde met driver software voor HP printers. 

Er is geen universele lijst met programma’s die worden geblokkeerd met XProtect. Welke certificaten wel en niet werken, is afhankelijk van het besturingssysteem dat is geïnstalleerd. Daarom kampen alleen macOS Catalina en Mojave met het printerprobleem. 

Oplossing

Wanneer gebruikers proberen iets te printen, krijgen ze een waarschuwing te zien waarin staat dat de applicatie van HP hun computer zal beschadigen. Het is vervolgens mogelijk om te kiezen uit twee opties: de applicatie toch starten of de applicatie afsluiten. Nadat je op ‘doorgaan’ klikt, krijg je echter weer het error-bericht te zien en kan je alsnog niets printen. 

Er is nog geen officiële oplossing voor het probleem uitgebracht. Voor wie toch via een Mac wil printen met een HP printer, zijn er welk onofficiële manieren om het probleem te omzeilen. Zo is het mogelijk om AirPrint te gebruiken om printopdrachten naar een HP printer te sturen. Een andere optie is om de HP software te deinstalleren en een algemene PostScript driver te gebruiken. 

Fout veroorzaakt door HP

Het plotseling blokkeren van de HP software zorgde afgelopen weekend tot een hoop ophef. De klachten stroomden binnen, zowel bij Apple als bij HP. Inmiddels heeft een woordvoerder van HP meer informatie over de fout naar buiten gebracht. HP heeft Apple gevraagd om zijn printer driver code-signing certificaten in te trekken. Dat verzoek heeft er onverwacht voor gezorgd dat veel gebruikers niet meer kunnen printen. 

“We hebben onopzettelijk de certificaten voor sommige oudere versies van Mac drivers teruggetrokken. Dat leverde tijdelijke disruptie op voor klanten die werken met Apple. We zijn bezig met het herstellen van de drivers. Ondertussen raden we gebruikers die problemen ervaren aan om de HP driver te deinstalleren en AirPrint te gebruiken om te printen.” Zo verklaart een woordvoerder van HP.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home