Linux Mint biedt enkel nog Firefox aan na deal met Mozilla

mozilla firefox

De verandering betekent dat Google voortaan de prioritaire zoekmachine wordt en dat de optie telemetriegegevens opnieuw standaard wordt aangevinkt.

Mozilla en Linux Mint hebben een samenwerking ondertekend waarbij de Linux distributie het aanpassen van de webbrowser in de vuilbak gooit. Standaard krijg je Mozilla Firefox voorgeschoteld in de nabije toekomst.

De verandering betekent dat de standaard startpagina niet langer naar een pagina verwijst die Mint bepaalt. Zoekmachines die vroeger met Linux Mint samenwerkten, waaronder Yahoo en DuckDuckGo, worden ingeruild voor de zoekmachines die gebundeld worden met Firefox. De belangrijkste in dat lijstje zijn Google, Amazon, Bing, DuckDuckGo en Ebay. Patches van Mint upstream distributies Debian en Ubuntu worden geschrapt.

De nieuwe samenwerking is commercieel en technisch van aard. Zo kunnen Mint-gebruikers voortaan de internetbrowser updaten binnen Firefox, vergelijkbaar met hoe het vandaag is voor Windows-gebruikers. Je zou niet langer de Mint package manager moeten gebruiken voor updates.

Een extra voordeel voor Mint is dat het niet langer zelf Firefox moet bouwen door Ubuntu-pakketen te gebruiken. Vanaf nu verpakt Mozilla zelf de Firefox-versie.

Telemetriegegevens en zoekmachine nakijken

Linux Mint-gebruikers moeten na de overgang mogelijk wel hun standaardinstellingen opnieuw aanpassen. Wie vandaag uit de lijst van standaard zoekmachines iets kiest, krijgt Google voorgeschoteld in de nieuwe samenwerking met Firefox. Wie dat niet wil, moet die opnieuw aanpassen in de instellingen. Gebruikers die manueel een andere zoekmachine hebben toegevoegd in het verleden, hoeven niets te ondernemen.

De belangrijkste dubbelcheck die je moet doen, is de vergaring van telemetriegegevens. Wie die standaard heeft uitgeschakeld, moet dat opnieuw doen. De update schakelt die namelijk voor iedereen opnieuw in. Mozilla schrijft dat er sowieso een duidelijke melding wordt voorzien om dat kenbaar te maken.

De transitie gebeurt voor Linux Mint 19.x, 20.x en Linux Mint Debian Edition van zodra Mozilla Firefox 96 beschikbaar is volgende week.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home