Lenovo wil ook creatievelingen aanspreken met nieuwe Yoga-laptops

Lenovo introduceert nieuwe laptops voor consumenten met de vernieuwing van zijn Yoga-reeks. Multimediacreatie staat centraal in het nieuwe portfolio.

Lenovo vernieuwt zijn Yoga-reeks. Onder het Yoga-label leven traditioneel laptops die vooral voor consumenten bedoeld zijn, en dus niet noodzakelijk werden ontworpen met lang of intensief gebruik in een zakelijke context in het achterhoofd. Toch kijkt Lenovo met deze update naar creatievelingen: foto- en videobewerking, thuis en onderweg, behoren tot de mogelijkheden.

Lenovo Yoga Pro 9i

De reeks wordt aangevoerd door de Lenovo Yoga Pro 9i. Lenovo positioneert dat toestel als een laptop op maat van prosumenten. Het toestel is beschikbaar in zowel 14,5 inch als 16 inch-formaat. De 16 inch-versie (beeld bovenaan) heeft een numeriek klavier. In beide gevallen kiest Lenovo voor miniled-technologie, wat in theorie voor een helder en kleurrijk beeld moet zorgen. De specificaties lijken dat te steunen: Lenovo spreekt van honderd procent dekking in de DCI-P3 en sRGB-spectra, en een maximale helderheid van 1.200 nits. Dat maakt in principe werken in direct zonlicht mogelijk.

De Yopga Pro 9i komt met Intel Core-processors van de dertiende generatie en is configureerbaar met een Nvidia GeForce RTX 4070. Zoals we eerder al aanhaalden, zijn dergelijke GPU’s gecombineerd met Nvidia Studio-drivers helemaal geschikt voor professioneel gebruik. Het RAM-geheugen kan je configureren tot 64 GB LPDDR5X.

Lenovo Yoga Pro 9i – 14,5 inch

Lenovo voorziet wat aansluitingen betreft één USB C-poort die zowel USB 3.2 Gen 2 als Thunderbolt 4 ondersteunt. Verder tekenen twee USB A-poorten present, net als HDMI 2.1 De kleine versie heeft een startgewicht van 1,65 kg (met LCD in de plaats van miniled), voor de grote variant is dat 2 kg. Gezien de interne specificaties is dat naar onze mening niet verkeerd.

Yoga Pro 7 en 7i

De line-up bestaat verder uit een Yoga Pro 7 en een Yoga Pro 7i. De Pro 7i komt met Core i5 of Core i7 van Intels dertiende generatie, maximaal een Nvidia GeForce 4050 en 32 GB RAM. De Yoge Pro 7 is in essentie hetzelfde toestel, maar dan gebouwd rond AMD Ryzen-processors. Je krijgt de keuze uit Zen 4-gebaseerde en oudere Zen 3-CPU’s, telkens uit het ietwat verwarrende MD Ryzen 7000-portfolio.

Lenovo Yoga Pro 7i

Beide laptops hebben een schermdiagonaal van 14,5 inch. Om de één of andere reden maakt Lenovo de AMD-laptop minder slank en licht: het ding weegt 1,98 kg, terwijl de Intel-variant beschikbaar is aan 1,49 kg. Beide laptops komen met HDMI, USB-A en USB-C, maar ondersteunen geen Thunderbolt. Ook deze toestellen komen met honderd procent DCI-P3-klerendekking.

Geen Pro, meer AMD

Duiken we dieper in de line-up, dan valt het Pro-label weg wat ons doet vermoeden dat we echt wel in consumententerritorium zijn terechtgekomen. Bij de Yoga Slim 7 ligt de nadruk op de lijn. Voor dit toestel vinden we het vooral interessant dat Lenovo voor AMD Ryzen-processors heeft gekozen zonder dat het design daarvoor moet inboeten. Al te vaak zien we toch dat AMD’s chips nog steeds in minderwaardige behuizingen terechtkomen vergeleken met Intel-varianten. Om welke Ryzen-chip het gaat, is helaas niet helemaal duidelijk.

Lenovo Yoga Slim 7

Deze AMD-gebaseerde Yoga Slim 7 heeft een 14,5 inch oledscherm met opnieuw 100 procent DCI-P3-kleurenbereik. De resolutie bedraagt 2.944 x 1.840 pixels. Je krijgt maximaal 21 GB RAM mee. USB-A ontbreekt, maar Lenovo voorziet drie USB Type-C-poorten waarvan er twee USB 4 ondersteunen. Thunderbolt is niet aanwezig. De laptop heeft een aantrekkelijk startgewicht van 1,35 kg.

Tot slot zien we nog een Yoga 7i en een Yoga 7, respectievelijk rond Intel- en AMD-chips gebaseerd. De toestellen zijn beschikbaar in 14 inch- en 16 inch-formaten en zijn min of meer instapmodellen. Je kan maximaal voor 16 GB RAM kiezen. Als toetje is er dan nog de Yoga Slim 6: een 14 inch-laptop die min of meer de budgetvariant van de Yoga Slim 7 is.

Prijs en beschikbaarheid

Lenovo deelt de Europese vanaf-prijzen en beschikbaarheid voor de meeste modellen, al vallen enkele varianten zoals de 14,5 inch Yoga Pro 9i uit de boot:

  • De Yoga Pro 9i (16 inch), 1.699 euro, beschikbaar vanaf vanaf mei
  • De Yoga Slim 7 (14.5 inch), 1.499 euro, beschikbaar vanaf juni
  • De Yoga Pro 7i (14.5 inch), 1.099 euro, beschikbaar vanaf april
  • De Yoga Pro 7 (14.5 inch), 1.099 euro, vanaf juni
  • De Yoga 7i, 999 euro, vanaf april
  • De Yoga 7, 899, vanaf april 2023
  • De Yoga Slim 6 (14 inch), 899 euro, vanaf mei

Vooral de bovenkant van het portfolio lijkt interessant, met name voor mensen die bijvoorbeeld in bijberoep (semi)professioneel met fotografie, film of 3D-design bezig zijn. Voor consequent professioneel werk zouden we toch aanraden om naar volbloed zakelijke modellen te kijken, aangezien die doorgaans robuuster gebouwd zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home