Lenovo wil mini-LED betaalbaar maken met nieuw scherm

Lenovo brengt mini-LED-technologie naar creatieve professionals met een scherm dat een stuk betaalbaarder is dan de voornaamste concurrent.

De Lenovo ThinkVision Creator Extreme is een 4K HDR-display op maat van creatieve professionals. Het scherm maakt gebruik van mini-LED-technologie en krijgt een adviesprijs van 2.499 dollar mee. Het enige andere vergelijkbare scherm op de markt met de technologie aan boord komt van Asus en kost ongeveer 4.000 dollar (de Asus ProArt PA32UCX).

Technologie

Mini-LED is een technologie die het midden houdt tussen een klassiek LCD-scherm en oled. Vanuit een technologisch standpunt gebruikt het systeem nog steeds een LCD-laag om licht om te toveren tot gekleurde pixels. Dat licht is afkomstig van achterliggende LED’s. Bij mini-LED wordt de achtergrondverlichting voorzien door duizenden kleine LED’s die individueel kunnen dimmen, in contrast met een klassiek LCD-scherm. Dat zorgt ervoor dat donkere zones donkerder zijn, terwijl heldere stukken op het scherm wel volledig verlicht worden door de achterliggende LED’s. Het resultaat is een groter dynamisch bereik en een hoger contrast.

Verwar mini-LED niet met oled: oled-technologie voorziet één lichtpunt per pixel, dat is bij mini-LED niet het geval, hoewel de technologie een stap in die richting zet. Ook micro-LED is iets anders: daarbij verdwijnt de LCD-laag en wordt een beeld door individuele kleuren-LED’s gegenereerd.

Specificaties

De Lenovo ThinkVision Creator Extreme is dus op papier een erg kwalitatief LCD-scherm. De gebruikte technologie verdeelt het scherm in 1.152 individuele dimbare zones. Voor HDR-content bedraagt de helderheid 1.000 nits, bij SDR valt dat naar 600 nits. 99 procent van het DCP-P3 gamut wordt gedekt, net als 100 procent van sRGB. Lenovo wil creatieve pro’s verleiden met een spectaculaire Delta E (kleurnauwkeurigheid) van minder dan 1. Hoewel contrast een paradepaardje van de technologie is, geeft Lenovo hier nog geen cijfer over mee. Daarvoor is het wachten tot de lanceringsdatum in de loop van april dit jaar dichterbij komt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home