Lenovo lanceert Thinkpads met Fedora Linux

Lenovo gaat Thinkpads verschepen met Fedora Linux voorgeïnstalleerd in de plaats van Windows. Zakelijke laptops met Linux zijn niet nieuw, maar de keuze van distributie is opvallend.

Lenovo gaat een aantal van zijn zakelijke laptops met een Linux-optie aanbieden. Het gaat daarbij om de ThinkPad P1 (Gen 2), de ThinkPad P53 en de ThinkPad X1 (Gen 8). Dat fabrikanten hun toestellen aanbieden met een voorgeïnstalleerde versie van Linux is zeldzaam maar niet uniek. Zo voorzag Dell al verschillende iteraties van zijn XPS 13 van Ubuntu. Dat OS is in een dergelijk scenario het populairst. De keuze van Lenovo voor Fedora is daarom uitzonderlijk.

Fedora 32

De toestellen komen met Fedora 32 met daarop de standaard-repositories. Dat wil zeggen dat configuraties met Nvidia-gpu de nodige drivers missen. Die closes source-drivers zijn wel beschikbaar, maar moet de gebruiker zelf nog downloaden. Dat lijkt ons een gemiste kans van Lenovo, aangezien je van een toestel met voorgeïnstalleerd besturingssysteem zou verwachten dat de hele configuratie in de fabriek is afgewerkt. Anderzijds gaan deze toestellen per definitie naar technisch onderlegde gebruikers zodat het probleem niet zo groot is. Het Fedora Project achter de distributie ziet het ontbreken van de closes source-software zelfs als een voordeel.

De samenwerking tussen het Fedora Project en Lenovo zit in een pilootfase. Als het enthousiasme voor de Linuxlaptops groot genoeg is, kan de pc-bouwer het aanbod nog uitbreiden. Het grootste voordeel van de samenwerking is de verzekerde compatibiliteit. Lenovo garandeert immers dat alle functies van de Thinkpads vlot zullen werken met het OS. Bovendien biedt de fabrikant ondersteuning in het geval van problemen. Tot slot is het aanbod mogelijks financieel interessanter, aangezien je de Thinkpads zonder Windows-licentie kan kopen. Welke impact dat op de prijs heeft, is niet duidelijk. De Linux-laptops zouden binnenkort al beschikbaar komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home