iPadOS 16 en macOS Ventura 13 lanceren 24 oktober

Apple stelde de lancering van iPadOS 16 en macOS Ventura een maand uit. Een exacte datum volgt nu, 24 oktober zijn Mac- en iPad-toestellen te updaten. De Stage Manager zou volgens testers nog steeds een probleemkind zijn.

Door problemen in de Stage Manager was Apple genoodzaakt de lancering van twee nieuwe besturingssystemen uit te stellen. Daarmee week de techgigant af van zijn gangbare schema, waarin nieuwe besturingssystemen voor de iPhone, iPad en voor Mac-toestellen in september lanceren.

De lancering van alle systemen, volgt dan kort op de aankondiging van de nieuwe iPhone-modellen. Het nieuwste besturingssysteem voor deze apparaten, iOS 16, lanceerde wel in september.

lees ook

iOS 16 rolt officieel uit: wat is er nieuw?  

Ondersteuning

Voor iPadOS 16 en macOS Ventura staat de officiële lancering nu ook voor de deur.

Volgende toestellen kunnen iPadOS 16 draaien:

  • iPad Pro
  • iPad Air (vanaf de derde generatie)
  • iPad (vanaf de vijfde generatie)
  • iPad mini (vanaf de vijfde generatie)

De nieuwste iPad-modellen die Apple pas lanceerde, kunnen iPadOS 16 natuurlijk ook draaien.

Een upgrade voor je Mac-toestel zit erin als je een Mac bezit uit 2017 of later.

Wachtwoordloos multitasken

De nieuwe besturingssystemen bevatten wachtwoordsleutels (Passkeys). De beveiliging maakt een einde aan het wachtwoord, maar vereist wel dat gebruikers tweestapsverificatie gebruiken. Verder krijgt Spotlight een aantal handige updates, waardoor je Quick Look-zoekresultaten onmiddellijk tonen in een Spotlight-venster en snelkoppelingen voortaan werken. Dan zit er voor Safari nog een nieuwe optie in waarmee je gegroepeerde tabbladen kan delen met andere gebruikers.

De meeste focus binnen beide besturingssystemen ligt op Stage Manager. De functie maakt de ervaring van multitasken beter door open vensters langs je zwevende hoofdvenster neer te zetten. Eerder meldde de techgigant dat enkel toestellen met een M1-chip aan boord de functie mochten verwachten, maar later werd dat bijgesteld waardoor A12X- en A12Z-processors ook compatibiliteit krijgen.  

Veel gebruikers meldden tijdens de testperiode dat de functie nog niet klaar was voor het grote publiek. Testers gaven aan dat de functie regelmatig crashte en de UI er onafgewerkt uitzag. Feedback op recente bèta’s blijft echter op dezelfde problemen wijzen. Hou hier dus rekening mee voordat je upgrade.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home