Intel zet zich schrap voor lancering workstation-Xeon

Intel

Intel zal binnen enkele weken opnieuw Xeon-processors lanceren op maat van workstations. Gelekte benchmarkresultaten tonen aan dat de chips vandaag al in het wild beschikbaar zijn.

Op 15 februari plant Intel de lancering van Xeon Sapphire Rapids-processors op maat van workstations. Met die Xeon W-chips wil de fabrikant opnieuw gericht componenten bouwen voor krachtige zakelijke computers. Op dit moment zijn workstationbouwers immers aangewezen op het Core-gamma en dat hinkt achter op wat concurrent AMD met de krachtige Threadripper-CPU’s aanbiedt.

Specificaties

Intussen zijn er al heel wat details gelekt over de subfamilies Xeon W2400 en de Xeon W3400. Onder iedere categorie zullen naar Intel-traditie meerdere chips zitten. Hopelijk is het aanbod iets minder chaotisch dan dat van Sapphire Rapids voor de server. Van vlaggenschip Intel Xeon W3495X liggen intussen benchmarkresultaten op straat.

Die chip krijgt 56 kernen, goed voor 112 threads. Op GeekBench was de CPU geklokt op 3,2 GHz, maar dat is lager dan de finale boostfrequentie die officieel 4,8 GHz moet bedragen. Intel voorziet verder nog 105 MB cache. De specificaties zijn niet zo indrukwekkend: de AMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX overtreft met 64 kernen en 256 MB L3. Enkel de kloksnelheid ligt iets lager dan het officiële cijfer, met 4,5 GHz voor de turbo.

AMD wint

In de gelekte resultaten met 3,2 GHz als maximale kloksnelheid is de Xeon W3495X dan ook kansloos. De Threadripper Pro, die intussen dateert van maart 2022, is in alle categorieën vlot superieur op crypto na. Vermoedelijk heeft Intel voor die workload een accelerator in de Xeon W gestopt.

Verder zeggen de cijfers niet zo veel, aangezien de chip in de praktijk aan een hogere frequentie zal functioneren. Toch is al duidelijk dat de Xeon W3495X AMD’s Threadripper niet zwaar zal overschaduwen. Zeker voor multicore-workloads heeft AMD gewoon het overwicht. Wanneer Threadripper een update krijgt naar Zen 4, zal Sapphire Rapids Xeon W het helemaal moeilijk krijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home