Intel vernieuwt Evo-specificaties voor lichte designlaptops met Unison

Intel vernieuwt de specificaties voor zijn Evo-label. Dat duidt lichte laptops aan die een bepaalde prestatiestandaard halen en moet vooral als keurmerk dienen om te concurreren met AMD.

Intel vernieuwt de specificaties van zijn Evo-label. Dat label kunnen fabrikanten plakken op premium laptops met een focus op mobiliteit. De Evo-sticker duidt aan dat een toestel bepaalde minimumstandaarden haalt inzake onder andere responsiviteit, prestaties en batterijleven. Enkel Intel-laptops kunnen het Evo-label krijgen, waardoor het ook dienst doet als marketingwapen tegen AMD.

Raptor Lake

Nieuwe Evo-laptops moeten processors van Intels dertiende generatie (Raptor Lake) aan boord hebben. Zowel Windowstoestellen als Chromebooks kunnen het label krijgen. Intel eist dat de toestellen minstens 8 GB aan RAM aan boord hebben en minstens 256 GB aan PCIe-SSD-capaciteit.

lees ook

Intel lanceert Raptor Lake voor de laptop: Tot 5,6 GHz en 24 rekenkernen

Evo-laptops komen verder met Adaptive Connected Standby en Lucid Sleep, waardoor ze in principe met een druk op de knop ontwaken uit stand-by. Opladen moet verder snel gaan met snelladen over USB Type C. Toestellen moeten Wifi 6E aan boord hebben, alsook Thunderbolt 4.

Intel wil dat laptops zonder extra grafische kaart niet dikker zijn dan 15 mm, met 5 mm extra marge voor wanneer de fabrikant wel een discrete GPU wil toevoegen. Een scherm moet minstens 12 inch meten met FHD-resolutie. Verlichte toetsen zijn een must, een preciesietouchpad ook.

Unison: meer dan alleen je laptop

Helemaal nieuw binnen de Evo-standaard is Intel Unison. Dat is technologie die toelaat om je pc naadloos te verbinden met je telefoon (Android en iOS). Unison komt exclusief op Evo-laptops beschikbaar. De technologie laat je toe om snel bestanden uit te wisselen, te bellen vanop je computer, notificaties te krijgen en berichten te beantwoorden. In feite is er niet zo veel verschil met functionaliteit die je vandaag al krijgt van veel telefoonfabrikanten en zelfs Windows, maar Intel prijst Unison toch aan als een unieke functie.

Het komende jaar zullen heel wat ultrabooks van bekende fabrikanten opnieuw het Evo-label dragen. Daarmee weet je dat een laptop bepaalde minimumstandaarden haalt, maar dan vooral ten opzichten van andere Intel-laptops. Omdat Evo geen open of inclusieve standaard is, zegt het label niets over de kwaliteit vergeleken met AMD-toestellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home