Linus Torvalds: ‘Vreselijke Intel-praktijken hebben ECC-geheugenmarkt vernietigd’

DRAM

Linux-vader Linus Torvalds verwijt Intel de markt voor ECC-geheugen kapot te hebben gemaakt. Volgens Torvalds is ECC-geheugen belangrijk in alle computers en laptops, maar zorgde Intel er eigenhandig voor dat het foutbestendige geheugen nauwelijks beschikbaar is.

ECC-geheugen is belangrijk, ook voor consumenten. Dat zegt Linux-uitvinder Linux Torvalds. In een passioneel betoog benadrukt hij het belang van ECC-geheugen en steekt hij de teloorgang van de markt ervoor op Intel.

Waarom ECC?

Error-correcting code-geheugen is DRAM-geheugen dat resistent is tegen zogenaamde bitflips. ECC-RAM bevat iets meer geheugen dan de geadverteerde capaciteit en is zo in staat bitflips te detecteren. Bij een bitflip verandert een bit zoals de naam suggereert van 0 naar 1 of omgekeerd. De voornaamste oorzaak daarvan is kosmische straling maar een bitflip kan je ook kunstmatig uitlokken. Dat gebeurt bij malware-aanvallen die het RAM-geheugen waartoe ze toegang hebben zo manipuleren dat een bit in een naburig stuk geheugen flipt.

Bitflips zijn een probleem voor de veiligheid en de stabiliteit van een systeem. Daarom is ECC-geheugen de norm in servers. Voor desktops en laptops is ECC-geheugen echter een zeldzaamheid. Dat komt volgens Torvalds voor wat hij de vreselijke marktpraktijken van Intel noemt.

Machtsmisbruik Intel

Hij hekelt dat Intel een zijn marktdominantie heeft misbruikt om een kunstmatig onderscheid te creëren tussen de professionele markt en de consumentenmarkt. Voor consumententoestellen stopte Intel met de ondersteuning van ECC in zijn processors. Intel Core-cpu’s ondersteunen dus geen ECC-geheugen, de veel duurdere Xeon-chips wel.

lees ook

Intel vPro en AMD Ryzen Pro: waarom meer betalen?

Dat zorgde ervoor dat de markt voor ECC-geheugen buiten het serversegment langzaam implodeerde. Logisch, aangezien slechts een handvol Xeon-workstations het geheugen nog ondersteunden. Torvalds betwist dat ECC een nicheprobleem oplost dat enkel in servers relevant is. Hij ziet ECC-geheugen als een oplossing voor een gekend probleem en verwijt fabrikanten dat ze wetens willens subtiel onbetrouwbare hardware aan de man brengen.

Beterschap

Er is beterschap in zicht. AMD trekt zich niets aan van de kunstmatige marktopdeling van Intel en ondersteunt ECC-geheugen in al zijn chips. Dat zorgt ervoor dat de markt voor ECC-DRAM kan herrijzen, al zal dat nog wel even duren. Dat ECC-geheugen veel te duur is, is volgens de Linux-stamvader geen argument en hij heeft gelijk. ECC-RAM kost gemiddeld zo’n 20 procent meer dan gelijkaardig geheugen zonder ECC. De meerprijs voor een ECC-systeem is een kunstmatige uitvinding van Intel, dat veel hogere marges vraagt op chips die ermee compatibel zijn. Het heeft weinig te maken met de werkelijke prijs van het stabielere geheugen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home