Intel Project Athena is een sticker en Dell is de eerste fabrikant die er ééntje op z’n laptop plakt. ‘Engineered for Mobile Performance’ staat erop, wat vooral moet aangeven dat de batterijduur van de toestellen aan hoge verwachtingen voldoet.
Op CES aan het begin van dit jaar lanceerde Intel ‘Project Athena’: een nieuwe kwaliteitsstandaard voor laptops die deed denken aan het Ultrabook-initiatief van weleer. Met Project Athena gingen een aantal kwaliteitsvereisten gepaard, maar het was onduidelijk hoe Intel het project in de markt zou zetten. ‘Ultrabook’ was immers een duidelijk label dat resoneerde bij de consument, in contrast met het nieuwe initiatief.
Gemaakt voor mobiel
Intussen is duidelijk hoe Intel het Athena naar de markt zal brengen. De naam van het project wordt losgekoppeld van de marketing. Laptops die aan de standaard voldoen, krijgen in de plaats daarvan een sticker waarop ‘Engineered for Mobile Performance’ te lezen staat. De sticker doet wat formaat betreft denken aan andere exemplaren zoals de Core i3, i5 en i7-labels die Intel traditioneel op laptops van OEM’s laat plakken.
Om bestempeld te worden als ‘Engineered for Mobile Performance’ moet een laptop aan een aantal minimumvereisten voldoen. Batterijduur is daarvan de belangrijkste. De sticker garandeert minstens twaalf uur aan ononderbroken videoplayback en negen uur aan realistisch werk zonder stopcontact. Wat Intel als realistisch ziet en of dat aanleunt bij de werkelijkheid zullen we ontdekken wanneer we een eerste Project Athena-toestel onder handen krijgen.
Minimumvereisten
Andere vereisten zijn een Core i5 of Core i7-cpu onder de motorkap, minstens 8 GB aan RAM en minstens 256 GB aan SSD-opslagcapaciteit. Het werk hervatten vanuit slaapstand mag geen seconde duren. Met de voorwaarden hoopt Intel fabrikanten aan te moedigen om een nieuwe generatie Ultrabook te bouwen. Dat is nodig om te concurreren met bijvoorbeeld Qualcomm. Die chipmaker trekt duidelijk de mobiliteitskaart met zijn aanbod van laptop-cpu’s en de onderliggende ARM-architectuur staat momenteel garant voor een autonomie waar op Intel gebaseerde hardware moeilijk aan kan tippen.
Tegelijkertijd gaat Intel zo op een subtiele manier de strijd aan met AMD, zeker in het consumentenportfolio. Enkel Intel-laptops krijgen immers de ‘Engineered for Mobile Performance’-sticker. Een nietsvermoedende klant kan zo al snel concluderen dat op AMD-gebaseerde laptops iets missen vergeleken met de Intelvarianten, terwijl dat in de praktijk helemaal niet zo hoeft te zijn.
Het eerste toestel dat voldoet aan de verwachtingen van Intel is de nieuwe XPS 13 2-in-2 van Dell. Andere fabrikanten waaronder HP, Lenovo, Acer en Asus volgen tegen het eindejaar.
Gerelateerd: Intel Project Athena Open Labs moet ontwikkeling ultradunne laptops stimuleren