Intel pakt uit met 5 GHz en 5G voor ultrabooks

tsmc intel chip wafer nm euv

Intel introduceert op Computex een nieuwe supersnelle CPU voor dunne laptops, samen met een 5G-module. Die hardware moet snellere mobielere laptops van fabrikanten ondersteunen.

Intel breidt zijn elfde generatie van laptopprocessors opnieuw uit. Op Computex 2021 lanceert de chipreus twee nieuwe chips die binnen het ‘U’-segment van het Tiger Lake-portfolio vallen. Het gaat met andere woorden om energiezuinige processors met een TDP tussen de 12 watt en de 28 watt. De processors zijn als dusdanig bedoeld voor het gebruik in dunnere en lichtere designlaptops.

Snelheidsduivel

Concreet gaat het om de Core i7-1195G7 en de Core i5-1155G7. Beide chips tellen vier rekenkernen goed voor acht threads. De Core i7 heeft een basiskloksnelheid van 2,9 GHz maar kan een enkele rekenkern via Turbo Boost Max 3.0 opkrikken tot 5 GHz. Het is de eerste keer dat Intel erin slaagt om de grens van 5 GHz te doorbreken in een low power-component. De chip heeft ingebouwde grafische capaciteiten via de Xe-graphics en krijgt 96 EU’s mee. Dankzij de specificaties kan de Core i7-1195G7 zich de kampioen van Intels Core i7-line-up noemen.

Ook de Core i5-1155G7 is de krachtigste in zijn familie. Deze chip houdt het op een basiskloksnelheid van 2,5 GHz en een maximale boostsnelheid van 4,5 GHz. Opnieuw maken de Xe-graphics hun intreden, al is de grafische kracht net als bij andere Core i5-processors iets beperkter omwille van de 80 EU’s.

5G-kaart

In de marge lanceert Intel een 5G-module, eveneens bedoeld voor gebruik in ultrabooks. Die neemt de vorm aan van een M.2-kaartje dat laptopbouwers eenvoudig in hun toestellen kunnen integreren. Intel noemt het ding de Intel 5G Solution 5000. Hoewel de technologiereus zijn smartphone-5G-divisie aan Apple verkocht, blijft connectiviteit belangrijk voor Intel. Dat geldt des te meer nu laptops met ARM in opmars zijn.

De 5G-kaart is het resultaat van een samenwerking tussen Intel, Mediatek en Fibocom. Het ding heeft eSIM-technologie geïntegreerd aan boord. Verschillende grote fabrikanten zoals Acer, Asus en HP zouden al interesse hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home