Intel lanceert eerste zelfgemaakte desktop-gpu’s

Intel lanceert de DG1 voor desktops. De gpu wordt exclusief voor OEM’s gefabriceerd en komt vermoedelijk in eerste instantie naar zakelijke instapsystemen.

Intel introduceert de DG1-gpu voor desktops. De DG1 is een grafische kaart ontworpen en gebouwd door Intel zelf. De chip is gebaseerd op de splinternieuwe Xe-architectuur van de fabrikant. Die ontwikkelde Intel om rechtstreeks te kunnen concurreren met AMD en Nvidia.

De grafische kaart zelf is niet zo uitzonderlijk. Het gaat om een instapmodel gebaseerd op de eerder gelanceerde Xe Max-gpu’s voor laptops. Die hadden de ambitie om net iets beter te presteren dan de geïntegreerde grafische capaciteiten van gangbare processors. De insteek voor de DG1 is identiek. De kaart is geen workstationmonster en nog veel minder een stuk gaming-hardware, maar een milde verbetering op geïntegreerde graphics. Denk aan een betere ondersteuning voor extra schermen met hoge resoluties en hardware acceleratie van bepaalde codecs.

Specificaties

De gpu komt daartoe met extra beelduitgangen. Intel voorziet drie outputkanalen  voor 4K-schermen, samen met HDR-ondersteuning. De kaart krijgt 4 GB aan grafisch geheugen en 80 Xe-execution units. Dat is opvallend, aangezien de Xe Max 96 execution units meekrijgt. De DG1 ondersteunt verder Adaptive Sync, wat je kan vergelijken met AMD FreeSync of Nvidia G-Sync.

Verwacht de kaart niet meteen in de winkelrekken. Intel werkt samen met onder andere Asus voor de productie van de kaarten, die exclusief bestemd zijn voor OEM’s van desktops. Je zal de DG1 dus alleen terugvinden in geïntegreerde systemen van bijvoorbeeld Dell, HP of Lenovo.

Update: Intel laat weten dat de kaarten niet met AMD-hardware werken, en enkel compatibel zijn met de meer bescheiden moederborden van de fabrikant zelf. Die beperking zal in de praktijk niet veel betekenen, aangezien de kans erg klein is dat OEM’s de ambitie hebben om een dergelijke kaart te combineren met AMD-processors.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home