Intel holt AMD opnieuw achterna met AI-component in toekomstige CPU’s

Intel Meteor Lake

Intel laat weten dat het de geplande Meteor Lake-CPU’s zal uitrusten met een zogenaamde VPU. Dat is een AI-accelerator die AI-workloads in Windows moet ondersteunen.

Intel laat weten dat het onder de indruk is van AMD’s pas aangekondigde Ryzen 7040U-reeks voor de laptop. Dat doet het niet met die exacte woorden, wel met een aankondiging rond Meteor Lake. Dat is de codenaam voor de volgende generatie van (laptop)processors van de fabrikant, gepland voor het einde van dit jaar. Intel laat weten dat Meteor Lake een zogenaamde VPU meekrijgt: dat is een ingebouwde accelerator voor AI-workloads.

Ryzen AI

De VPU lijkt Intels antwoord te zijn op de XDNA Ryzen AI-chiplet die AMD introduceerde op de 7040-processors. Het opzet is exact hetzelfde, geeft ook Intel tussen de lijnen toe. In de aankondiging lezen we immers dat de VPU “Meteor Lake het eerste pc-platform van Intel maakt met ingebouwde toegewijde AI-engine op de SoC.”

lees ook

AMD lanceer Ryzen 7040U voor dunne en lichte laptops

Intel werkt voor zijn VPU samen met Microsoft. De chiplet op Meteor Lake moet AI-functionaliteit binnen Windows 11 Ondersteunen. Ook andere ISV’s worden bij het project betrokken. Ook dat is niet uniek: hoewel AMD aanvankelijk vaag was over de meerwaarde van Ryzen AI, gaf de processorspecialist intussen aan ook samen te werken met Microsoft. Het lijkt er dus op dat Windows 11 binnenkort op chips van zowel AMD als Intel kan vertrouwen om AI-gerelateerde workloads te accelereren.

Alomtegenwoordig

Dat Intel mee op de kar springt, toont extra aan hoe snel AI een essentieel onderdeel van computing in het algemeen aan het worden is. Binnenkort zullen alle nieuwe computers van zowel AMD als Intel automatisch AI-accelerators aan boord hebben.

Terzelfdertijd illustreert de aankondiging hoe Intel op achtervolgen blijft aangewezen. Opnieuw is de fabrikant gedwongen om enthousiast te zijn over een nieuwigheid die nog moet verschijnen, terwijl de concurrent er al mee naar de markt stapte.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home