Intel haalt ‘i’ uit ‘Core i’ in zoektocht naar aantrekkelijkere merkstrategie

Nu Intel onder druk komt te staan van AMD en diens vaak geavanceerdere en interessantere processors, wil de fabrikant het over een andere boeg gooien. De ‘i’ verdwijnt uit ‘Core i’, en wordt in sommige gevallen vervangen door een veel spectaculairdere ‘ultra’.

Intel lanceert een nieuwe merkstrategie. Na eerdere lekken komt de fabrikant daar nu zelf mee naar buiten. Intel laat met de lancering van zijn Meteor Lake-processors de letter ‘i’ vallen uit de decennia oude ‘Intel Core i’-branding. ‘Core’ blijft wel, net als de bijhorende cijfers. Wat vroeger Core i3/i5/i7/i9 was, wordt nu dus Core 3/5/7/9. Daar horen ook nieuwe badges bij.

Intel Core badges

Ook de ‘Ultra’ valt op. Daaronder zal Intel naar eigen zeggen zijn “meest geavanceerde” processors plaatsen.

Tot slot laat Intel nog weten dat vPro wordt opgesplitst in twee submerken: vPro Enterprise en vPro Essentials. Daarmee wil Intel vermoedelijk vPro verslijten aan kleinere bedrijven waarvoor de meerkost traditioneel moeilijker te verantwoorden is.

Terug naar af?

Met het verdwijnen van de ‘i’ lijkt Intel ook de telling te resetten. Meteor Lake is de veertiende generatie van Core, waardoor chips volgens de huidige naam- en merkstrategie een naam zouden krijgen als Intel Core i5-14003H. Een gelekte benchmark toont iets anders: Core Ultra 5 1003H. Zoals je ziet begint de telling van het typenummer terug bij ‘1’. Dit heeft Intel echter nog niet bevestigd.

Intel plant om Meteor Lake nog voor het einde van dit jaar te lanceren voor de laptop. De CPU’s worden gebouwd op de Intel 4-productieband. Die zou Intel vroeger 7 nm genoemd hebben en is technisch te vergelijken met 5 nm bij TSMC. Intel 4 maakt volledig gebruik van EUV-technologie en vertegenwoordigt zo volgens Intel een belangrijke sprong in de eigen processor-ontwikkeling. Bovendien zal Intel vanaf Meteor Lake volledig een designfilosofie met chiplets omarmen, naar analogie met AMD. Die kans grijpt het marketingteam om de grote veranderingen in de merkstrategie door te voeren.

Functioneel bouwt Meteor Lake wel verder op Alder Lake ern Raptor Lake. Dat betekent dat Intel ook hier een eigen Big.Little-configuratie blijft omarmen, waarin krachtige P-kernen met multithreading gecombineerd worden met minder krachtige maar efficiëntere E-kernen zonder multithreading. Voor gebruikers lijkt Meteor Lake toch vooral een evolutie in het gamma van Intel en geen revolutie, ondanks de ambities van het marketingdepartement.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk om 3/5/2023. Het kreeg een update op 16/6/2023 met details van Intel zelf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home