Intel geeft ARM-concurrent Lakefield nekschot amper jaar na lancering

Intel Lakefield

Vorig jaar vierden we de geboorte van de Intel Lakefield-processor. Vandaag begraven we de innovatieve x86-chip alweer, aangezien Intel de handdoek in de ring gooit.

Een jaar geleden vierden we de introductie van de Intel Lakefield-processor. Lakefield is een erg innovatieve x86-chip. De processor brengt de Big.Little-aanpak van ARM naar x86. Daarbij bevat één chip zowel stevige als zwakkere maar meer efficiënte rekenkernen, zodat de processor dynamisch op workloads kan inspelen. Big.Little is een hoeksteen van de efficiëntie van ARM-chips. Intel noemde zijn equivalent voor de technologie Intel Core met Intel Hybrid Technology en combineerde onder die noemer vier Atom-kernen en een Core-kern in de Lakefield-chips.

Surface Neo

De chip leek destijds een erg goed idee. Lakefield bracht vernieuwing naar de x86-wereld. Intel gebruikte de zelf ontwikkelde Foveros-technolgie voor de productie, waarbij verschillende chiplets boven elkaar worden gecombineerd. Lakefield had meteen al enkele gegadigden onder de speciale laptops, waaronder de Samsung Galaxy Book S, de Lenovo ThinkPad X1 Fold en de Surface Neo.

Enkel de toestellen van Samsung en Lenovo zagen ooit het levenslicht. De Surface Neo was een innovatief Surface-toestel van Microsoft dat Windows 10X zou draaien. Windows 10X werd intussen afgevoerd, over de Surface Neo rept niemand nog een woord en nu verdwijnt bij gebrek aan enthousiasme in de markt dus ook Lakefield.

Geïnteresseerde hardwarebouwers kunnen tot 21 oktober nog bestellingen plaatsen voor de intel Core i5-L16G7 en de Intel Core i3-L13G4, zoals de Lakefield-componenten door het leven gingen. De laatste zending van chips al eind april 2022 uit de Intel-fabrieken vertrekken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home