Intel en Apple gaan 3 nm-technologie van TSMC gebruiken

TSMC is al jaren de grootste als het op het bakken van andermans designs aankomt. Het Taiwanese bedrijf investeert jaar na jaar zwaar om dat zo te houden.

Intel en Apple worden de eerste klanten van TSMC’s 3 nm-proces. Welke chips Intel wil maken, is nog onduidelijk.

De eerste klanten voor het hypermoderne 3 nm chipproductieproces van TSMC zijn bekend. Apple tekent in maar dat is niet verwonderlijk, aangezien de fabrikant kind aan huis is bij TSMC voor zijn chipproductie. De andere klant is verrassender: ook TSMC-concurrent Intel zal het 3 nm-proces inzetten voor de bouw van eigen chips. De zet past in de nieuwe strategie  van Intel die CEO Pat Gelsinger eerder dit jaar aankondigde.

Massaproductie van 3 nm-chips staat gepland voor 2023. Het is onduidelijk of Intel de fabricagecapaciteiten van TSMC wil gebruiken voor de productie van Core en Xeon-chips, dan wel andere componenten zoals Xe-gpu’s of FPGA’s.

Historische samenwerking

De samenwerking is hoe dan ook historisch. TSMC en Intel zijn immers concurrenten en Intel heeft niet de gewoonte om met andere partijen samen te werken voor zijn chipproductie. De chipreus uit Santa Clara is het enige bedrijf ter wereld dat zijn eigen computerchips ontwikkelt en zelf bouwt in fabrieken. Design en productie zijn doorgaans gescheiden.

Traditioneel was Intel marktleider in de semiconductorproductie met de modernste fabrieken ter wereld onder zijn bewind. De transitie van 14 nm naar 10 nm was echter een regelrechte ramp: Intel kreeg het productieproces niet op rails en verloor jaren tijd, waardoor TSMC de leiderspositie overnam. Die wissel van de gele trui ging gepaard met de remonte van Intel-concurrent AMD, dat zonder eigen fabrieken sowieso bij TSMC aanklopt voor zijn chipproductie. AMD kon als resultaat geavanceerde chips in de rekken leggen en dat heeft Intel gevoeld. Het marktaandeel van AMD in de chipmarkt steeg van 11 procent in 2019 naar 20 procent in 2020.

lees ook

Wat je moet weten over processors en nanometers

De samenwerking met TSMC moet Intel ademruimte geven. Terzelfdertijd wil Gelsinger de eigen fabrieken opnieuw aan het voorfront van de technologische ontwikkeling krijgen. Zo hoopt de chipboer de technologische voorsprong van AMD voor eens en altijd af te stoppen.

Hoogtechnologisch

TSMC van zijn kant vindt veel gegadigden voor het 3 nm-proces. Het staat in de sterren geschreven dat ook AMD CPU’s wil bouwen op 3 nm. Met het 3 nm-proces worden de componenten van chips zo klein dat er een heleboel natuurkundige uitdagingen aan verbonden zijn. Zo moet TSMC EUV-technologie gebruiken om de onderdelen van de chips te ‘tekenen’: een vorm van onzichtbaar licht dat zo’n beperkte golflengte heeft dat zelfs de meest reflecterende spiegels ter wereld grote delen absorberen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home