Intel combineert Atom en Core-processors in 5 core Lakefield-chip

lenovo foldable lakefield

Intel lanceert Intel Core met Intel Hybrid Technology: een nieuw type processor waarop zowel Core- als Atom-componenten passen.

Intel lanceert met Lakefield zijn meest unieke processors in de recente geschiedenis. Twee nieuwe chips zijn opgebouwd uit in totaal vijf rekenkernen en hebben geheugen mee aan boord. De officiële naam voor de processors is ‘Intel Core met Intel Hybrid Technology’, en hybride is inderdaad het sleutelwoord. Op de chip combineert Intel immers een enkele Core-rekenkern met vier lichtere Tremont-kernen. De Core-architectuur is welgekend van het Intel Core-gamma, Tremont is dan weer de architectuur achter de zuinige Atom, Celeron en Pentiumprocessors van de fabrikant.

Intel wil met Lakefield een rechtstreeks antwoord bieden op de uitdaging die ARM naar de laptopwereld brengt. De Core-kern in kwestie is gebaseerd op de splinternieuwe 10 nm Sunny Cove-architectuur, en levert zo in theorie prestaties van de bovenste plank wanneer een applicatie daarom vraagt. De vier zuinige Tremont-kernen zorgen er dan weer voor dat toestellen met Lakefield heel weinig stroom verbruiken wanneer ze niet hard moeten werken.

Licht en compact

Intel kiest er verder voor om het RAM-geheugen mee op de chip te integreren. Lakefield komt met 4 GB en 8 GB. De Sunny Cove-kern, de Tremont-kernen en de DRAM worden bovenop elkaar gestapeld met de hulp van Intels nieuwe Foveros-technologie. Dat maakt het geheel bijzonder compact en bijgevolg uitermate geschikt voor gebruik in dunne en lichte toestellen.

De nichechips komen in eerste instantie naar de Microsoft Surface Neo, de Samsung Galaxy Book S en de Lenovo ThinkPad X1 Fold. Of de hybride aanpak zowel kan voldoen op vlak van prestaties als vlak van batterij, weten we wanneer die toestellen op de markt verschijnen.

Lees een diepere analyse in dit stuk: Unieke 5-core Lakefield-chips: hoe Intel ARM wil aanvallen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home