Intel lanceert eerste eigen Arc grafische kaarten in laptops

Intel Arc GPU

Na jaren wachten zitten er eindelijk grafische kaarten van Intel in pc’s. De Intel Arc 3-serie bijt vandaag de spits af in laptops.

Intel lanceert het eerste luik van het fonkelnieuwe Arc-portfolio. De Intel Arc 3-serie krijgt de primeur met twee modellen: A350M en A370M. Beide hebben lage TDP-waarden tussen de 25 watt en 50 watt omdat het mobiele GPU’s zijn. Je kan de volledige specificaties hieronder zien:

Intel Arc details

Wie meer pk’s wil, moet wachten tot de zomer wanneer Intel de Arc 5-serie en Arc 7-varianten loslaat op het brede publiek.

Hoe goed deze grafische kaarten zullen presteren, valt nog af te wachten. Intel integreert sinds 2010 een GPU in zijn CPU, maar ervaring in aparte grafische kaarten zoals Nvidia en AMD aanbieden heeft de chipgigant niet. De benchmarks die Intel toont, maken ons ook niet echt wijzer omdat ze focussen op de verbetering tegenover de huidige geïntegreerde Intel Xe grafische component in Intel-CPU’s.

Intel Arc prestaties creators

Die betere prestaties resulteren wel in een hoger energieverbruik. De nieuwe Arc 3-chips verbruiken evenveel dan de meeste mobiele CPU’s van Intel vandaag. Intel laat zich ook niet verleiden tot grootspraak. “We willen nog niet schalen tot de absolute ultraprestaties. Deze generatie mikt op mainstream prestaties met een degelijke creator experience.” De absolute topprestaties reserveert Intel voor de tweede of derde generatie Arc-chips de komende jaren.

Intel Arc 3-serie

Elke Arc-chip krijgt specifieke ray-tracingkernen aan boord, is PCIe 4.0-compatibel en wordt met GDDR6-geheugen geleverd. Intel wijst er ook fijntjes op dat het de eerste GPU levert die volledige AV1 hardwareacceleratie ondersteunt. Die moet resulteren in sneller video’s encoderen binnen applicaties.

Een ander belangrijk onderdeel volgens Intel is de Deep Link-technologie. Die koppelt een Arc-GPU met een Intel-compatibele CPU voor een optimale energieverdeling. Deep Link laat ook toe dat creative professionals en ontwikkelaars zowel de geïntegreerde grafische kaart als de Arc-GPU tegelijk kunnen aanspreken wanneer er veel rekenkracht nodig is.

De Samsung Galaxy Book2 Pro bijt de spits af als eerste laptop met de chip aan boord. Andere fabrikanten zoals Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en MSI zullen ook binnenkort Arc-laptops presenteren volgens Intel. De instapprijs van een laptop met een Arc-chip ligt vandaag op 899 dollar.

Intel Arc discrete GPU

Desktop-versie

Naast alle mobiele GPU’s kondigt Intel ook zijn eerste Arc GPU aan voor desktop-pc’s. de nieuwe kaart krijgt de naam ‘Limited Edition’ en wordt in de zomer beschikbaar gesteld. De kaart heeft een HDMI-aansluiting en drie DisplayPoort-ingangen, meer details zijn er niet bekend.

Of andere fabrikanten zoals Asus, MSI of Gigabyte met de desktop-GPU aan de slag kunnen, al dan niet met eigen koeling-ontwerpen, is nog niet duidelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home