Intel breekt kaap van 6 GHz voor dekstopprocessor

On Jan. 12, 2023, Intel announced full details and availability for the new 13th Gen Intel Core i9-13900KS. A photo shows the ​​13th Gen Intel Core i9-13900KS Special Edition retail packaging. (Credit: Intel Corporation)

Intel pakt uit met de Core i9-13900KS: een CPU van de nieuwste Core-generatie voor desktops. De chip haalt zonder overklokken een kloksnelheid van 6 GHz.

Intel heeft een knappe primeur op zak. De CPU-specialist toont met de Core i9-13900KS een desktopchip die een kloksnelheid van 6 GHz haalt. Die klokfrequentie is beschikbaar uit de doos voor ieder component, dus zonder dat daar overklokken aan te pas komt.

Specificaties

De Core i9-13900KS is een 24-core-chip met 32 threads. De chip heeft acht performante P-kenen en zestien zuinige E-kernen. Die E-kernen ondersteunen geen multithreading en zijn lager geklokt. In het geval van deze chip pieken ze op 4,3 GHz.

Het straffe verhaal situeert zich bij de P-kernen. Die ondersteunen 6 GHz, maar natuurlijk niet als basiskloksnelheid. Die bedraagt ‘slechts’ 3,2 GHz. De 6 GHz is de turbofrequentie, haalbaar voor één kern op de chip als onderdeel van de Thermal Velocity Boost Frequency. Dat impliceert dat de frequentie enkel haalbaar is wanneer de thermische omstandigheden dat toelaten. Anders gezegd: wanneer de Core i9-13900KS voorzien is van een stevige koeling. Anders is de maximale turbofrequentie beperkt tot een nog steeds verdienstelijke 5,8 GHz.

Sneller dan AMD

De chip is gebaseerd op de Raptor Lake-architectuur die Intel eind september voor de desktop lanceerde en kost 749 euro los in de winkel. De Core i9-13900KS is nieuw en maakte geen deel uit van de initiële line-up. Begin dit jaar introduceerde Intel zijn afgeleide chips voor de laptop.

De 6 GHz-processor is een welkome overwinning voor Intel, dat de laatste tijd moeite heeft om AMD te overklassen op vlak van technische capaciteiten, prijs en prestaties. AMD’s Ryzen 7000-reeks voor de desktop dateert van augustus vorig jaar en is gebouwd met een moderner productieproces, maar haalt geen gegarandeerde kloksnelheid van 6 GHz. De chips blijven er net onder. Praktisch is het verschil niet levensgroot, symbolisch heeft Intel wel een mooi record op zak.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home