Google start vanaf nu met het verwijderen van inactieve accounts

Heb je al minstens twee jaar niet meer ingelogd in je Google-account? Doe dat nu snel of je bent je data kwijt.

Eigenaars van een Google-account dat ze maar sporadisch gebruiken, moeten hun oren spitsen. Vanaf vandaag, 1 december, start de zoekgigant met het automatisch verwijderen van accounts die twee jaar of meer inactief zijn.

Gaat Google automatisch alle accounts in één klap verwijderen? De zoekgigant pakt het gelukkig gefaseerd aan. Eerst zijn de accounts aan de beurt die werden aangemaakt om daarna nooit meer gebruikt te worden. Daarna worden stelselmatig accounts verwijderd die nog wel actief waren, maar niet meer de afgelopen twee jaar.

Meer veiligheid

Om je account te gebruiken, moet je enkel maar inloggen. Is je account gekoppeld aan je Android-telefoon, dan zit je sowieso goed. Ook het lezen van een e-mail met je account, het kijken van YouTube-video’s, als je ergens af en toe inlogt zit je safe.

Google zegt dat je data overal behouden blijft wanneer je ergens op één dienst inlogt. De uitzondering daarop is Google Foto’s. Daar moet je specifiek op inloggen, anders ben je je foto’s kwijt. De zoekgigant zegt dat het daar het recht toe heeft om die te verwijderen na twee jaar inactiviteit.

De belangrijkste reden waarom Google dit doet, anders dan e-mailadressen vrijmaken, is een betere veiligheid. Heel wat oude, ongebruikte accounts zijn waarschijnlijk gehackt omdat vroeger veel meer wachtwoorden werden herhaald dan vandaag. Die hebben ook geen 2FA of MFA ingesteld.

Belangrijke tip: stel altijd een extra e-mailadres in als hersteladres bij je Google-account. Zo ontvang je daarop een melding wanneer Google je account wil verwijderen en kan je tijdig actie ondernemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home