Huawei verliest toegang tot kritieke ARM chip-ontwerpen

Chipontwerper ARM heeft alle banden verbroken met Huawei. ARM-werknemers moeten alle actieve contracten, ondersteuning en engagementen stoppen. Hiermee volgt het andere partijen zoals Intel, Google, Qualcomm en Broadcom.

ARM is geen Amerikaans bedrijf, maar in een interne memo zou staan dat bepaalde chipdesigns van origine Amerikaans zijn volgens BBC News. Het volgt hiermee andere bedrijven die geen onderdelen meer leveren sinds Huawei op de zwarte lijst werd gezet door de VS.

Het Britse bedrijf met Japanse eigenaar SoftBank Group neemt geen risico en stopt elke samenwerking. Het is niet duidelijk of ARM uit zichzelf de handrem optrekt of dat het bedrijf een advies volgt. Mocht dat laatste waarheid zijn, kunnen de problemen voor Huawei nog groter worden.

ARM-architectuur

Huawei maakt zijn eigen Kirin-chips, maar het baseert zich wel op designs rond ARM-architectuur. Het moet een licentie betalen aan ARM om Kirin-chips te maken. Wanneer die licentie wegvalt, kan Huawei niet meer zijn eigen chips ontwikkelen en produceren.

Huawei zou volgens diverse rapporten drie maanden tot een jaar aan voorraad hebben liggen waardoor alles vandaag nog operationeel blijft. Die voorraad zal echter ooit uitgeput geraken. Bovendien blokkeert ARM hiermee ook nieuwe chipontwerpen die vandaag in ontwikkeling zijn en binnenkort op de markt zouden verschijnen zoals de voorlopig onaangekondigde Kirin 985.

De kans is groot dat Huawei met deze blokkering geen rekening heeft gehouden omdat het geen Amerikaans bedrijf is. De politieke handelsoorlog bereikt hiermee opnieuw een hoogtepunt. China blijft echter niet bij de pakken zitten. Zo bekijkt President Xi Jinping of het de export van rare earth materials kan blokkeren of taxeren, iets wat vandaag nog niet gebeurt. Met zo’n zet wordt de VS opnieuw in een hoek gedreven omdat 90 procent van die materialen van China komen en de impact daarvan enorm kan zijn.

 

Gerelateerd: Huawei verliest Android-licentie van Google in Amerikaanse handelsoorlog

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home