HP verfrist Z-desktops en laptops: veel pk’s, kleine doosjes

-

HP geeft zijn Z-portfolio een stevige opfrissing. De computerbouwer introduceert zowel nieuwe laptops als desktops in het workstationsegment. De rode draad: veel rekenkracht in een compacte behuizing.

HP verfrist zijn Z-line-up met upgrades met zes nieuwe toestellen. Het brede ‘Z’-portfolio omvat HP’s krachtigste computers in het workstationsegment met een veelvoud aan formfactors. In de loop van oktober verschijnen er drie nieuwe laptops en drie nieuwe desktops op het strijdtoneel met ieders hun eigen focus.

Desktops

Langs de desktopkant steelt vooral de Z2 Mini G5 de show. HP noemt het ding ’s werelds krachtigste mini-workstation. Het toestel is gericht op architecten, ingenieurs en creatieve professionals die de nodige pk’s willen maar niet ongevoelig zijn voor stijl en een clean desk-policy. De Z2 Mini is configureerbaar met maximaal een 10 core-gpu van Intel en een Quadro RTX 3000. Dat is heel wat rekenkracht voor een doosje dat je achter een scherm kan hangen of zonder al te veel moeite onder een bureau vast vijst.

HP claimt dat de nieuwe generatie van de Z2 Mini het 1,4 keer beter doet vergeleken met zijn voorganger op cpu-prestaties, en tot drie keer beter op meer grafisch georiënteerde workloads zoals Catia en Solidworks. De koeling van de Z2 Mini krijgt tijdens de aankondiging heel wat aandacht. HP maakt zich sterk dat de stevige hardware in de kleine computer het niet snel benauwd zal krijgen, en de koeling voldoende stil blijft. De Mini is configureerbaar met verschillende modules die een veelvoud aan aansluitingen bieden.

HP claimt dat de Z2 Mini een tweede leven na de kantooruren ambieert als gamingtoestel. De computerspecialist verwijst naar een onderzoek dat aangeeft dat 34 procent van de werknemers hun werktoestel ook voor ontspanning gebruikt. De realiteit is natuurlijk dat Nvidia’s professionele Quadro RTX-kaarten vandaag toevallig best goed zijn in gaming omdat ze ook VR moeten ondersteunen. We kijken dus eerder naar een gelukkige toevalligheid en niet naar een designkeuze.

De Z2 Mini krijgt nog gezelschap van de Z2 SFF G5 en de Z2 Tower G5. SFF staat voor ‘small form factor’ en houdt zo het midden tussen de Z2 Mini en het klassiekere desktopmodel van de Tower. De SFF is maximaal configureerbaar met een 10 core-processor van Intel en Nvidia Quadro RTX 3000-graphics. De behuizing is zo’n 15 procent kleiner dan die van vorige generaties. De Z2 Tower is HP’s klassieke instap-workstationdesktop. Ook hier krijg je maximaal een 10 core Intel Xeon-cpu maar langs de grafische kant is er meer mogelijk met de Nvidia Quadro RTX 6000.

Laptops

Voor de laptops kunnen we in oktober uitkijken naar de ZBook Fury 15 en 17 G7 en de ZBook Power G7. De Power is HP’s instapworkstation voor wie een mobiel toestel wil terwijl de twee varianten van de Fury krachtpatsers zijn. De Power heeft maximaal een Nvidia Quadro T2000 aan boord gecombineerd met Intel Xeon of Core i9-cpu, 64 GB aan RAM en tot 2 TB aan M.2 NVMe-SSD’s.

Voor de ZBook Fury 15 gaat HP er prat op dat het ’s werelds krachtigste 15 inch-workstationlaptop is, terwijl de Fury 17 ’s werelds kleinste 17 inch-toestel blijkt. Denk daarbij vooral aan kleine schermranden. De ZBook Fury 15 is configureerbaar met maximaal een Nvidia Quadro RTX 5000: de krachtigste mobiele RTX-gpu die Nvidia vandaag aanbiedt. De schermen van de laptop komen optioneel met Pantone-gecertifieerde technologie die je ook in HP’s Dreamcolor-schermen terugvindt.

Alle nieuwe toestellen komen in de loop van oktober beschikbaar. HP communiceert geen adviesprijzen aangezien die configuratie-afhankelijk zijn, al had een vanafprijs tijdens de aankondiging niet misstaan. Dat de Z2 Tower en de ZBook Power ‘budgetvriendelijke instapmodellen’ zijn, betekent immers bitter weinig zonder een cijfer. Ga ervan uit dat de toestellen gelijkaardig geprijsd zijn aan de vorige generaties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home