Nieuwe HP Spectre valt Dell XPS-reeks aan met 3:2-scherm

HP Spectre x360 14

HP vernieuwt zijn premium Spectre-reeks met de introductie van de nieuwe HP Spectre x360 14. Intel Tiger Lake-ingewanden en een 3:2-scherm zijn de grootste troeven.

HP springt met de nieuwe Spectre x360 14 op de 3:2-hypetrein. De premiumlaptop krijgt voor de eerste keer de nieuwe schermratio mee. HP’s toestel komt zo in rechtstreekse concurrentie met de XPS-reeks van Dell, die een gelijkaardig schermformaat aanbiedt. Net als de XPS-reeks is de Spectre-line-up van HP gericht op het prosumersegment. Officieel vallen de high end laptops onder de consumentenline-up, in de praktijk dienen ze wel voor productiviteit.

MacGyver

HP heeft vermoedelijk topwetenschappers uit het veld van de theoretische wiskunde aangetrokken om het schermformaat te omschrijven: de HP Spectre 14 is een 15 inch-toestel in een 13,5 inch-laptop. Lees: je kan het formaat van een schermdiagonaal enkel gebruiken om displays met dezelfde aspect ratio te vergelijken, anders worden de cijfers betekenisloos.

We zien een duidelijke trend richting 3:2-schermen in de premiumlaptopmarkt. De hogere schermen zijn minder interessant om media te consumeren (tenzij je MacGyver opnieuw in de originele schermverhouding wil zien) maar bieden meer verticale werkruimte. Microsoft introduceerde de schermverhouding pas nog op zijn nieuwe Surface Laptop Go-reeks.

Dat gezegd zijnde zorgt HP wel voor erg smalle schermranden, zodat je veel schermruimte in een compacte behuizing. De scherm-behuizingratio zou een knappe 90,33 procent zijn. HP heeft bovendien heel wat vertrouwen in de kwaliteit: de delta E-waarde (kleurafwijking) moet onder de twee liggen. Je kan optioneel voor een oled-display kiezen voor een hoger contrast.

Tiger Lake

Aan de binnenkant maakt de Spectre gebruik van Intel Tiger Lake-chips. De laptop voldoet aan de Evo-vereisten van Intel en wordt daarom als dusdanig gecertifieerd. De 10 nm-chips van Intels elfde generatie bieden niet alleen meer rauwe rekenkracht maar komen ook met de ingebouwde Xe-graphics. Die moeten in theorie licht gamen mogelijk maken zonder extra grafische kaart. In welke mate dat echt lukt op een dunne ultrabook zoals deze Spectre, zal de toekomst uitwijzen.

HP claimt dat de Spectre x360 14 het 17 uur kan uitzingen op één batterijlading. Verder heeft het toestel Thunderbolt 4 en Wifi 6-ondersteuning aan boord. Ingebouwde noise cancelling moet videobellen dan weer comfortabeler maken. Tot slot vermelden we nog dat HP meer gerecycleerde materialen in de laptop stopt en nu ook het mechanisme achter toetsenbord ervan voorziet. De focus op die hernieuwbare materialen kunnen we alleen maar toejuichen.

In de marge van deze aankondiging vernieuwt HP ook enkele andere toestellen. De Spectre x360 13 met zijn traditionele 16:9-schermratio blijft bestaan en krijgt voortaan Intel-hardware van de elfde generatie aan boord, net als de HP Envy x360 16 en de HP Envy 13.

De HP Spectre x360 en de HP Spectre x360 13 moeten nog deze maand beschikbaar komen. Op lokale prijzen is het nog even wachten maar de dollar-adviesprijs geeft je al een idee: beide toestellen starten aan 1.199 dollar. De Envy 13 komt ook in oktober en zal beginnen aan 899 dollar, de Envy x360 13 staat tot slot gepland voor november met een startprijs van 949 dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home