HP en Acer lanceren ’s werelds eerste Chromebooks met AMD-cpu’s

AMD vindt zijn weg naar de Chromebook. HP en Acer zijn de eersten die nieuwe toestellen aankondigen met chips van de Intel-concurrent aan boord.

AMD’s agressieve push om marktaandeel te winnen van Intel, blijft zijn vruchten afwerpen. Met dank aan HP en Acer mag de chipbouwer een nieuwe overwinning aan zijn lijstje toevoegen. HP introduceerde de nieuwe Chromebook 14 met AMD binnenkant op hetzelfde moment als Acer zijn Chromebook 315 met dezelfde hardware aan de wereld voorstelde.

De twee toestellen zullen een splinternieuwe AMD A4-cpu aan boord hebben. De AMD A4-9140 APU is echter geen snelheidsduivel. Binnenin vind je geen Ryzen-afgeleide, maar Stoney Ridge-architectuur. Die volgt Carrizo op en ondersteunt DDR4, maar wordt nog wel gebakken op het verouderde 28 nm-proces. Op sommige plaatsen zullen de toestellen ook met AMD A6 in de rekken liggen. De A6 zou volgens AMD beter presteren dan de instapmodellen van Intel, en dan met name de Celeron N3350. Over de prestaties van de A4 is AMD kariger, maar we gaan er vanuit dat die in lijn liggen met de equivalente Pentium of Celeron van Intel die je vaak in budget-Chromebooks terugvindt.


Lees dit: Chromebooks in België klaar voor exponentiële groei


Diversiteit in de markt

HP maakt zich sterk dat de 14 inch-metende Chromebook 14 een autonomie van ongeveer negen uur zal hebben. Acer schat dat zijn 15,6 inch Chromebook 315 tot tien uur zal mee gaan.

Of eindgebruikers moeten wakker liggen van de binnenkant van hun Chromebook, is twijfelachtig. Vermoedelijk maken HP en Acer de overstap om de toestellen tegen een nog scherper budget aan te bieden. Dat is vooral interessant in de educatieve sector, waar Chromebooks hoogtij vieren met dank aan hun scherp prijskaartje. Het is ook perfect mogelijk dat de hardwarefabrikanten hun afhankelijkheid van Intel willen afbouwen door hun aanbod te diversifiëren. Wat de achterliggende reden ook is, diversiteit in de cpu-markt is een goede zaak.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop de Consumer Electronics Show

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home