HP omarmt AMD met nieuwe Dragonfly-laptops

Op CES lanceert HP verschillende nieuwe laptops voor zakelijke gebruikers. Vooral de nieuwe Dragonfly-toestellen springen in het oog, net als de samenwerking met AMD.

Wie krachtig en licht denkt, denkt libelle. Of HP doet dat toch, al vier generaties lang. Op CES in Las Vegas introduceert de laptopfabrikant een vierde generatie van de Dragonfly-reeks, die de meest premium zakelijke ultrabooks uit het gamma van HP omvat. Er verschijnen drie nieuwe toestellen: de Dragonfly Pro, de Dragonfly Pro Chromebook en de Dragonfly G4.

AMD Ryzen 7000 Mobile

De Dragonfly Pro is gebouwd rond een AMD Ryzen 7 7736U met geïntegreerde Radeon-graphics aan boord. Op het moment van schrijven bestaat die processor officieel nog niet. De chip maakt deel uit van de nieuwe Ryzen 7000 Mobile-reeks van AMD, waarmee de fabrikant de concurrentie zal aangaan met de pas gelanceerde Intel Raptor Lake-chips. HP kiest er met het toestel voor om AMD te omarmen aan de absolute top van zijn laptopsegment en dat juichen we toe.

Verdere specificaties zien er meer dan adequaat uit. Je kan verder kiezen tussen 32 GB of 16 GB LPDDR5-RAM, een PCIe-SSD van 1 TB of 512 GB. De 14 inch-laptop heeft een Full HD 16:10 IPS-aanraakscherm (1.920 x 1.200) en zou 400 nits aan helderheid bieden. HP claimt verder honderd procent sRGB-dekking: goed nieuws voor de grafische professional.

De batterij zou tot zestien uur meegaan op één lading. Laden doe je met een 96 watt USB Type-C-lader. Op een half uurtje zou de batterij halfvol geladen zijn. HP voorziet verder een vingerafdruksensor en IR-camera’s voor Windows Hello-gezichtsherkenning. Een 5 MP-webcam moet je videovergaderingen verzorgen.

De behuizing bestaat uit magnesium, aluminium en plastic, waarvoor HP telkens een groot stuk gerecycleerde materialen gebruikt. Ondanks het Dragonfly-label is het toestel een best flinke jongen, met een gewicht van 1,6 kg en een dikte van 1,82 cm.

Dragonfly G4

De opvolger van de klassieke Intel-gebaseerde Dragonfly is lichter. Voor de Dragonfly G4 claimt HP een startgewicht van 999 gram, al mag je er vanuit gaan dat populaire configuraties wel over de grens van 1 kg sukkelen. Het toestel is met 1,69 cm ook iets dunner.

Binnenin dit toestel zit wel een Raptor Lake-CPU. Je kan kiezen uit verschillende modellen, al specifieert HP nog niet dewelke. RAM kan je configureren tot 32 GB LPDDR5, opslag tot 2 TB via PCIe-SSD. De batterij zou even snel vol zijn, maar we missen hier claims in verband met batterijleven.

Het scherm meet 13,5 inch en heeft een 3:2-verhouding. HP biedt verschillende resoluties, al dan niet met aanraakfunctionaliteit alsook een oled-variant. Op het eerste zicht is de Intel-gebaseerde Dragonfly G4 zo toch een trapje meer premium dan de Pro met AMD.

Dragonfly Pro Chromebook

Ondanks de naam is de Dragonfly Pro Chromebook geen afgeleide van de AMD-Dragonfly. Dit toestel heeft immers opnieuw Intel aan boord. HP kiest voor een Intel Core i5-1235U: een chip van de twaalfde en dus vorige (Alder Lake)-generatie. De Chromebook komt met 16 GB aan LPDDR5-RAM en een 256 GB PCIe-SSD. Het scherm heeft een 2K-resolutie (2.560 x 1.600) en meet 14 inch. De 8 MP-webcam toont een grote focus op videovergaderingen.

Alle laptops komen met HP Presence. Dat is software van HP voor videovergaderingen die enkele handige extra functies aan boord heeft. Zo kan je bijvoorbeeld even je beeld bevriezen zonder de vergadering te onderbreken wanneer je kort iets moet doen.

Prijs en beschikbaarheid zijn nog vraagtekens. De Dragonfly G4 komt zeker naar onze contreien en zal voor een niet gecommuniceerde prijs in de rekken liggen vanaf 14 april. Details over de Chromebook en de Dragonfly Pro ontbreken helemaal voor België, al staat internationale beschikbaarheid eveneens gepland voor de lente.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home