HMD Global frist Nokia-lijn op met nieuwe X- en G-modellen

Nokia G10

Met de nieuwe naamgeving wil HMD Global duidelijkheid scheppen rond welke toestellen twee of drie jaar Android-updates krijgen. Beide reeksen krijgen wel drie jaar maandelijkse security-updates. De eerste modellen zijn vanaf midden mei beschikbaar waarbij de X-reeks als enige drie jaar garantie krijgt.

Ondanks de relatief eenvoudige naamgeving van Nokia-modellen vandaag beslist HMD Global om meer orde te scheppen met letters. De nieuwe X-serie omvat de toptoestellen binnen het portfolio terwijl de G-serie focust op een balans tussen prestaties en batterijduur. Aan de onderkant vind je voortaan de C-serie die in tegenstelling tot de rest niet Android One maar Android Go draait.

De C-reeks met de Nokia C10 en Nokia C20 verwachten we nog niet direct in de Benelux omdat aan de onderkant van de smartphonemarkt nu net de Nokia 1.4 wordt gelanceerd aan 119 euro incl. btw. Die geniet vandaag de voorkeur vergeleken met de C-serie omdat het Android One draait en daarom twee jaar Android-updates ontvangt en drie jaar maandelijkse security-updates. De C-reeks draait Android Go en krijgt twee jaar lang driemaandelijkse security-updates en geen garantie op OS-updates.

Later zal de C-reeks met de nieuwe Nokia C10 en Nokia C20 de huidige Nokia line-up aan de onderkant wel vervangen. Een specifiek tijdstip daarrond is nog niet bekend.

Nokia X20 en Nokia X10

De nieuwe X-reeks markeert een toptoestel binnen de line-up van Nokia-telefoons en krijgen ook de beste garanties. Zo heeft elk toestel recht op drie jaar fabrieksgarantie, drie jaar maandelijkse security-updates en drie jaar Android-updates. De nieuwe Nokia X20 en Nokia X10 draaien nog steeds Android One (Android 11) en worden aangestuurd door een Qualcomm Snapdragon 480 5G-chip. Beide toestellen hebben een groot 6,67 inch FHD+ LCD-scherm (1.080 x 2.400 pixels, 60 Hz) en worden voor het eerst zonder lader in de doos verscheept. De USB-kabel wordt wel nog meegeleverd.

Nokia X20
Nokia X20

Het grootste verschil tussen de twee toestellen zit hem in de camera’s achteraan. De Nokia X10 heeft een 48 MP hoofdcamera geflankeerd door een 2 MP macrocamera, 2 MP dieptecamera en een 5 MP groothoekcamera. Vooraan is er ruimte voor een 8 MP selfiecamera. De Nokia X20 heeft dezelfde quadcamera-opstelling maar ruilt de 48 MP hoofdcamera in voor een 64 MP-variant en heeft een 32 MP selfiecamera. Er is bij beide ruimte voor een audiojack onderaan en de batterij is 4.470 mAh. Snelladen tot 9V2A wordt ondersteund en de vingerafdruksensor zit in de aanuitknop aan de zijkant. Opslag uitbreiden via microSD kan tot 512 GB maar offert wel dualsimfunctionaliteit op.

De Nokia X20 is vanaf midden mei verkrijgbaar in kleuren ‘midnight sun’ en ‘nordic blue’ met 8 GB RAM en 128 GB opslag aan 379 euro. De Nokia X10 is vanaf de eerste helft van juni verkrijgbaar in kleuren ‘forest’ en ‘snow’ en kost 299 euro (6 GB RAM, 64 GB opslag) of 349 euro (6 GB RAM, 128 GB opslag). Alle prijzen zijn inclusief btw.

Nokia X10
Nokia X10

Nokia G20 en Nokia G10

Met de G-reeks wil Nokia smartphones aan een scherpe prijs op de markt zetten, zonder te veel aan functionaliteit in te boeten. Je krijgt achteraan bij de Nokia G20 vier camera’s waaronder een 48 MP hoofdcamera, 5 MP groothoekcamera, 2 MP macrocamera en 2 MP dieptecamera. De Nokia G10 moet het stellen met drie camera’s, de groothoekcamera is weg, en de hoofcamera krijgt is maar een 13 megapixelvariant. Beide hebben een groot 6,5 inch HD+ LCD-scherm (60 Hz) en worden aangestuurd door een MediaTek Helio G35 (G20) en Helio G25 (G10).

Net als bij de X-reeks hebben beide G-toestellen een vingerafdruksensor in de aanuitknop aan de zijkant van het toestel. De selfiecamera is deze keer geen holepunch maar zit verstopt in een enigszins subtiele druppelvormige notch. De grote 5.050 mAh-batterij moet voor een betere batterijduur zorgen vergeleken met de X-reeks. Snelladen wordt tot 5V2A ondersteund en er zit hier wel een lader in de doos. Opslag uitbreiden via microSD kan tot 512 GB.

Nokia G20
Nokia G20

Net als de X-serie draaien de Nokia G20 en Nokia G10 allebei Android One maar krijgen de toestellen maar twee jaar Android-updates. Drie jaar maandelijkse security-updates blijft wel van toepassing, wat cruciaal is voor de zakelijke markt. Het extra jaar garantie van de X-serie geldt niet voor G-reeks, waar standaard twee jaar fabrieksgarantie wordt gehanteerd.

De Nokia G20 is vanaf de tweede helft van juni verkrijgbaar in de kleuren ‘night’ en ‘glacier’ en krijgt een adviesprijs van 169 euro voor 4 GB RAM en 64 GB opslag. De Nokia G10 is rond dezelfde tijd beschikbaar in de kleuren ‘night’ en ‘dusk’ en kost 139 euro voor 3 GB RAM en 32 GB opslag. Beide prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home