Grote Windows 10-update maakt zoekfunctie in verkenner stuk

windows 10

Een nieuwe Windows-update, nieuwe problemen. Deze moet de zoekfunctie in Windows Verkenner eraan geloven. Wie daarop vertrouwt, kan de recentste update van Microsoft best nog even uitstellen.

19H2 moest een veredeld Service Pack voor Windows 10 zijn. De update (KB4517245) brengt Windows 10 naar versie 1909 en focust niet op nieuwe functies maar op optimalisatie van het OS. Dat wil niet zeggen dat de november-update geen enkele nieuwigheid met zich meebrengt. Zo verandert Microsoft de manier waarop het zoekvak rechtsboven in Windows Verkenner werkt. Dat moet voortaal vlotter door je bestanden en online opslaglocaties snuffelen. Tijdens het zoeken krijg je bovendien een preview van de resultaten te zien. Verder kan je in principe rechts klikken om snel de bronlocatie van een bestand te openen.

In de praktijk maakt Microsoft met de update het zoekvak voor verschillende gebruikers onbruikbaar. Intussen kan je er haast vergif op innemen: als Microsoft een update lanceert, dan brengt die nieuwe problemen met zich mee. Heel vaak zijn die bovendien gerelateerd aan één of andere vorm van de zoekfunctie.

Gedaan met zoeken

Gebruikers die 19H2 al draaien op hun systeem rapporteren dat het zoekmenu bevriest wanneer ze ermee aan de slag willen gaan. Als ze lang genoeg wachten, verschijnt er soms opnieuw een cursor. In het ergste gevalt crasht Verkenner en moet je de toepassing manueel herstarten via Taakbeheer. De oorzaak van het probleem zou volgens sommigen liggen bij het Search UI-proces dat eerder ook al verantwoordelijk was voor verschillende problemen.

Ondanks een uitgebreid testproces is Microsoft officieel nog niet op de hoogte van het probleem. Er is dus ook nog geen oplossing, behalve dan wachten met de installatie van de update. Heb je KB4517245 al geïnstalleerd, dan rol je je versie van Windows 10 best even terug.

Updateproblemen

De uitrol van 19H2 verliep al niet van een leien dakje. In oktober gingen testers aan de slag met wat de finale versie van de update moest zijn. Niet lang daarna kwam Microsoft toch nog aandraven met enkele updates, waardoor het plots onduidelijk werd welke versie van de update nu echt gepland stond voor het grote publiek.

De bug in deze nieuwe update van het OS is niet desastreus. Het is verder onduidelijk hoeveel gebruikers precies getroffen worden en hoe consistent het probleem zich voordoet. Het grootste probleem is er één van perceptie. Er kan geen maand voorbijgaan zonder dat Microsoft op z’n minst een subset van gebruikers kopzorgen bezorgt met een update die voor hen meer kwaad dan goed doet. In een tijdperk waarin updates belangrijker zijn dan ooit om systemen te wapenen tegen cyberaanvallen, is een dergelijke onzorgvuldigheid onverantwoord. Dat Windows 10 op zoveel verschillende systemen draait, mag daarin geen excuus zijn gezien de testmogelijkheden die Microsoft ter beschikking heeft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home