Google zwaait eerste generatie Chromecast uit

chromecast gen 1

Na tien jaar stopt Google de ondersteuning van de eerste generatie Chromecast. Dit kan ervoor zorgen dat je Chromecast niet meer werkt.

De mededeling is te vinden in een lijst met huidige firmwareversies van de verschillende Chromecast-modellen. 9to5Google merkt op dat Google al eind april besloten heeft om de eerste generatie te bedanken voor bewezen diensten, maar dat bleef dus enige tijd onder de radar. De laatste update met bugfixes dateerde ook al van november 2022. Het zat er dus al wel enige tijd aan te komen.

Het stopzetten van de ondersteuning heeft uiteraard gevolgen voor wie nog een eerste generatie Chromecast in bezit heeft. Het toestel ontvangt geen beveiligingsupdates meer, wat het toestel kwetsbaarder maakt voor hacks. Ook prestatieproblemen zoals een troebele wifi-connectie met je smartphone of laptop zijn daardoor mogelijk.

Vaarwel eerste generatie Chromecast

De eerste generatie Chromecast lanceerde exact tien jaar geleden. Het kleine apparaatje was destijds een zeer innovatieve en vooral betaalbare oplossing om videocontent te streamen naar je televisie in een tijdperk dat televisietoestellen nog niet zo slim waren. Je sloot het apparaat aan op één van de HDMI-poorten van de televisie en maakte verbinding met een smartphone of laptop. Na tien jaar wordt dus de eerste generatie bedankt voor bewezen diensten.

Alle andere Chromecast-apparaten worden volledig nog wel ondersteund en er zijn momenteel geen aanwijzingen dat Google de tweede of derde generatie snel zal uitzwaaien. Volgens geruchten plant Google dit jaar een nieuwe Chromecast met 4K en Google TV ingebouwd te lanceren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home