Google Workspace schakelt opnieuw trackingfunctie in, nu met meer granulariteit

Google Workspace

Zelfs wanneer je betaalt, volgt Google je graag. Wie voordien trackingcontrole uitschakelde op zijn of haar account, moet dat opnieuw doen nu Google Workspace meer volgopties introduceert.

Vanaf 29 maart verandert Google de regels rond de tracking van ‘Web & App Activiteit’ voor betalende gebruikers van Google Workspace (vroeger G Suite). De zoekgigant splitst namelijk vanaf dan de trackingcontrole op in twee segmenten: ‘Web & App Activiteit’ en ‘Zoekgeschiedenis’. Opvallend: wie vandaag de functie heeft uitgeschakeld om te voorkomen dat Google zijn of haar activiteiten volgt, mag dat vanaf 29 maart opnieuw inschakelen.

De zoekgigant maakt van de timing namelijk gebruik om trackingcontrole voor iedereen opnieuw pro-actief in te schakelen. Opvallend: ‘Web en App Activiteit’ kan je vandaag controleren vanaf het adminportaal, wat belangrijk is voor IT-beheerders. Met de extra granulariteit is dat volgens Google niet langer nodig.

De trackingcontrole binnen ‘Web en App Activiteit’ omvat alles binnen de professionele Google Workspace-applicaties. Denk daarbij aan Gmail, Kalender, Docs, Drive, Google Chat (zie volledige lijst hier). Niet-professionele toepassingen zoals Google Zoeken, Google Maps, YouTube worden voortaan niet meer onder die noemer getraceerd en vallen nu onder ‘Zoekgeschiedenis’.

Dubieuze beslissing

De nieuwe instellingen zijn in essentie een goede eerste stap richting meer controle over welke gegevens Google wil gebruiken, maar de uitvoering is dat niet. Voor elke gebruiker alles opnieuw inschakelen is gewoon fout en ook het weghalen van de functie uit het adminportaal is dubieus. IT-beheerders die het niet willen, moeten het manueel uitschakelen bij elke user.

Afwachten hoe de community reageert op deze verandering en Google dwingt om aanpassingen door te voeren.

Google maakt zich de laatste weken weinig populair bij zijn G Suite- en Workspace-klanten. Zo kregen historische gebruikers van een gratis G Suite-account plots een melding eind januari dat ze worden overgeschakeld op een betalend alternatief of hun account moeten schrappen. De plotse omschakeling zorgde voor heel wat onrust en frustratie, waardoor Google deels op zijn stappen terugkomt en in dialoog gaat met de gebruikers via een survey om een betere oplossing te zoeken.

lees ook

Gmail binnen Google Workspace krijgt een nieuw design

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home