Google wil werknemers terug op kantoor, ondanks hoge productiviteit tijdens thuiswerken

remote desktop

In een recent onderzoek gaven software engineers van Google aan dat ze zich tijdens het thuiswerken even productief voelden als voor de pandemie. Toch verwacht Google een groot deel van zijn medewerkers vanaf september weer gewoon op kantoor. 

Intern onderzoek bij Alphabet laat zien dat medewerkers meer samenwerking en sociale connecties tijdens het werk willen. Zo verklaart Brian Welle, human resources vice president bij Alphabet. Hoewel Welle geen exacte cijfers wil geven, verklaart hij dat meer dan 75% het met de stelling eens is. Ook beweert Welle dat de meeste medewerkers er behoefte aan hebben om fysiek op dezelfde locatie te zijn als ze samenwerken aan projecten.

“Om innovatief te werken, heb je een bepaalde vonk nodig. Onze medewerkers ervaren vaker dit soort momenten wanneer ze samen zijn”, legt Welle uit. Om deze reden verwacht Google – ondanks de toename in productiviteit – het merendeel van zijn medewerkers terug op kantoor. 

Google moet nog vaststellen welke medewerkers nog fulltime vanuit huis mogen werken en welke medewerkers terug moeten komen naar kantoor. De medewerkers zelf zijn nog niet al te enthousiast over het plan, vooral vanwege alle onduidelijkheden en doordat de regels niet voor iedereen hetzelfde zijn.

Veel medewerkers weigeren terugkeer naar kantoor

Met een overvloed aan gratis eten, plekken om een dutje te doen en nog talloze andere voordelen is het kantoor van Google zeker geen onaangename plek om te werken. Toch moet zelfs Google eraan geloven dat veel medewerkers de voorkeur hebben om op afstand te blijven werken en hun comfort en bijbehorende economische voordelen niet willen opgeven. 

Medewerkers in verschillende sectoren zeggen liever hun baan op dan dat ze terugkeren naar kantoor. Sommige tech-bedrijven besloten tijdens de pandemie om volledig remote te werken. Bedrijven die dat niet doen, zoals Apple, lopen er net als Google tegenaan dat medewerkers weerstand bieden om terug te keren naar kantoor. 

Als bedrijven met kantoren die eruit zien als een speeltuin (zoals Google en Apple) er al last van hebben dat medewerkers niet meer op kantoor willen werken, kunnen we ervan uitgaan dat veel andere bedrijven hier ook last van hebben. 

Het hybride werkmodel van Google

Deze week opende Google zijn Mountain View hoofdkantoor voor medewerkers die graag weer op kantoor willen werken. Vanaf september wil Google dat het grootste deel van zijn medewerkers weer drie dagen per week terugkeert naar kantoor. 

Toen de pandemie kwam, zag Google de productiviteit van zijn medewerkers snel ineenzakte. Pas sinds afgelopen mei gaat het terug beter met de productiviteit van Google-medewerkers. Let wel, deze cijfers zijn enkel gebaseerd op bevragingen onder engineers. Uiteraard werken er ook duizenden niet-engineers bij Google. 

Afgelopen mei kwam Google met het idee van een hybride werkmodel. Dat houdt in dat ongeveer 60% van de medewerkers drie dagen per week terugkeert naar hun oude kantoren. Een vijfde kan – als ze dat willen – verplaatst worden naar andere kantoren en nog een vijfde kan volledig op afstand blijven werken. Via een interne tools konden medewerkers hier een verzoek voor indienen. 

De richtlijnen die Google hanteert voor de terugkeer naar kantoor kunnen nog veranderen, benadrukt Welle. Ook het percentage medewerkers dat terugkeert naar kantoor is nog slechts een schatting. Google maakt niet bekend hoeveel medewerkers een verzoek hebben ingediend om op afstand te werken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home