Google trekt Chrome los van Chrome OS, wat belangrijk is

chrome os chromebook

Google test met codenaam Lacros hoe het Chrome kan loskoppelen van Chrome OS, meer specifiek de System UI. Waarom is zoiets interessant? Wanneer Chrome OS op jouw toestel geen ondersteuning meer biedt, kan de Chrome internetbrowser nog steeds de nieuwste updates ontvangen als losse applicatie.

Door Chrome los te trekken van Chrome OS, kan Google in de toekomst direct versie-updates en security-lekken dichten in Chrome zonder dat je moet wachten op de release van Chrome OS bij onder andere een cruciaal zero-daylek. Daarmee lost Google tegelijk het probleem op wanneer Chrome OS niet meer wordt geüpdatet wanneer een Chromebook ondersteuning verliest.

Wie in de lijst van Google kijkt, ziet al een aantal toestellen staan die niet langer worden ondersteund of die in 2020 of 2021 hun laatste update zullen ontvangen. Door Chrome van Chrome OS los te koppelen, kan je nog steeds in een veilige internetbrowser werken met de laatste nieuwe security-updates. Chrome OS krijgt dan geen updates meer, maar aangezien haast alle webapplicaties in Chrome openen kan je toch langer dan verwacht een Chromebook veilig gebruiken.

Project Lacros

Project Lacros zit al enkele maanden verwerkt als code in de testversie van Chrome OS (Canary Channel update) maar is pas sinds de meest recente update ook klaar om uit te proberen volgens Android Police. De Chrome-functies werken net als de klassieke versie van Chrome in Chrome OS. Het project zit nog in de vroege ontwikkelfase en er is nog wat werk voor de boeg wat betreft snelheid, stabiliteit en bugs, maar wie graag experimenteert kan vandaag al testen.

De stap naar een aparte webbrowser in Chrome OS is belangrijk om het besturingssysteem extra zuurstof te geven. De Chrome binary staat los van Chrome OS, wat het in principe makkelijk moet maken voor Google om de switch te maken. Het is nog niet duidelijk hoe de losse Chrome internetbrowser zal worden uitgerold naar Chrome OS wanneer de splitsing breed wordt uitgerold. Het lijkt ons logisch dat Google de mogelijkheid geeft aan Chromebooks die einde ondersteuning zijn om te wisselen naar een losgekoppelde Chrome-browser om toestellen ietwat veilig te kunnen blijven gebruiken.

Tip: Hoe lang totdat een Chromebook end-of-life is?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home