Google Sheets integreert BigQuery voor verwerking grote datasets

Google Sheets

Google heeft de algemene beschikbaarheid van Connected Sheets voor G Suite aangekondigd. Dat laat gebruikers toe om met grote datasets te werken in Google Sheets. Daarnaast worden nieuwe AI-functies toegevoegd om de preparatie en analyse van data te automatiseren.

Connected Sheets werd zo’n jaar geleden aangekondigd en laat toe om Google Sheets aan een datawarehouse in BigQuery te koppelen. Zo kunnen gebruikers gigantische hoeveelheden data verwerken zonder de nood aan SQL-scripts. Met behulp van bekende tools zoals draaitabellen, grafieken en formules, kunnen miljarden rijen of petabytes aan data worden geanalyseerd.

“Een live verbinding tussen BigQuery en Sheets betekent dat je gegevens up-to-date blijven en beschermd worden door de beveiligingsarchitectuur van Google, in tegenstelling tot desktop-spreadsheettoepassingen. Mensen in je hele organisatie kunnen bekende Sheets-tools toepassen op big data, waardoor snel inzichten worden verkregen en ze minder afhankelijk zijn van gespecialiseerde analisten”, zegt Ryan Weber, product manager G Suite, in een blogpost.

Connected Sheets is nu algemeen beschikbaar voor alle gebruikers van G Suite Enterprise, G Suite Enterprise for Education en G Suite Enterprise Essentials.

Smart Fill en Smart Cleanup

Later dit jaar voegt Google meer AI-mogelijkheden toe aan Sheets in de vorm van Smart Fill en Smart Cleanup.

SmartFill kan patronen tussen kolommen ontdekken om data automatisch aan te vullen. “Stel dat je een kolom met volledige namen hebt, maar je wil deze in twee kolommen splitsen (bijvoorbeeld voor- en achternaam”, illustreert Weber. “Als je begint met het typen van voornamen in een kolom, zal Sheets automatisch het partroon detecteren, de bijbehorende formule genereren en vervolgens de rest van de kolom automatisch voor je aanvullen.”

Smart Cleanup helpt om data consistent en foutenvrij te houden. Wanneer data worden geïmporteerd, stelt de tool zelf voor om dubbele rijen te verwijderen of problemen met formattering op te lossen. De gebruiker kan vervolgens zelf beslissen om die suggesties al dan niet te accepteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home