Google schrapt AR-bril en focust zich op software

ar-bril google

Project Iris zou zijn stopgezet na de recente ontslagrondes bij Google. Als alternatief hoopt Google ‘de nieuwe Android voor AR’ te ontwikkelen.

Google gaat geen AR-bril uitbrengen. Dat beweert Business Insider van goedgeplaatste bronnen vernomen te hebben. Begin 2022 kondigde Google Project Iris aan, een AR-bril die net zoals de Apple Vision Pro uitgerust is met externe camera’s om een ‘mixed reality’-beeld van je omgeving te tonen met virtuele elementen op geprojecteerd.

lees ook

De ge(s)laagde wereld van Augmented Reality

Het project zou zijn afgevoerd nadat de recente ontslagrondes bij Google flink in de teams hebben gesnoeid die aan de bril moesten werken. Projectleider Clay Bavor vertrok eerder al bij Google, volgens Insider uit frustratie omdat de bedrijfsleiding de koers van de AR-strategie voortdurend wijzigde. Google heeft voor alle duidelijkheid dit nieuws nog niet bevestigd.

Android voor AR

Maar ook zonder eigen hardware wil Google de mixed reality-trein niet missen. De focus wordt enkel verlegd van hardware naar software. De overgebleven ingenieurs hebben nu de opdracht gekregen om een mixed reality-softwareplatform te ontwikkelen, onder de codenaam Betty.

Google hoopt zo achter de schermen een even grote invloed te kunnen hebben op de AR-industrie als dat het vandaag met Android heeft op de smartphoneindustrie, zonder de best verkopende hardwarefabrikant te moeten zijn. De techreus wil onder meer Samsung paaien met Betty.

Google Glass

Het wil Google maar niet lukken om een eigen AR-bril van de grond te krijgen. In 2012 lanceerde het de Google Glass, maar dat project mislukte en belandde uiteindelijk op het illustere Google-kerkhof, omdat de markt voor augmented reality op dat moment nog niet volwassen genoeg was.

Daar lijkt nu wel verandering in te komen, met Apple die de Vision Pro gelanceerd heeft en ook Meta dat vol wil inzetten op de technologie. Toch blijft het zoeken naar concrete gebruikstoepassingen die de meerwaarde van AR kunnen bewijzen. Google lijkt nu in te zien dat de sleutel bij de software ligt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home