Google stelt productiviteits- en samenwerkingstool Workspace beschikbaar voor iedereen met een Google-account. Ook introduceert Google een abonnement om toegang te krijgen tot premium functies.
Workspace is ontstaan vanuit wat voorheen G Suite was en werd geïntroduceerd in oktober 2020. Het platform is bedoeld als een geïntegreerde benadering voor het gebruik van Google-applicaties, zoals Gmail, Docs, Sheets, Slides, Calendar en Meet.
“Samenwerking stopt niet op de werkvloer – onze producten zijn vanaf het begin al geoptimaliseerd voor participatie, delen en behulpzaamheid”, zegt Javier Soltero, VP en GM van Google Workspace. “Onze focus ligt op het leveren van een eerlijke benadering van samenwerking voor consumenten, werknemers, leerkrachten en studenten. Tegelijkertijd bieden we de flexibiliteit waardoor deze verschillende soorten gebruikers communicatie en samenwerking op hun eigen manier kunnen inzetten”, aldus Soltero.
Wat is er nieuw?
Er komen een aantal grote veranderingen aan voor de interface van Google. De balk aan de linkerkant van het scherm doet denken aan de onderste balk van Gmail op iOS en Android. Vanuit deze balk kunnen gebruikers switchen tussen Mail, Chat, Meet en Spaces. Via de balk aan de rechterkant kun je snel toegang krijgen tot functies als Google Calendar, Tasks en Keep.
De huidige Rooms-functie in Workspace maakt het mogelijk voor gebruikers om te communiceren, documenten toe te voegen en taken op te stellen vanuit één enkele webpagina. Deze functie krijgt aankomende zomer een rebranding naar Spaces. Zoals Google het omschrijft wordt Spaces een ‘gerichte plaats voor het organiseren van mensen, onderwerpen en projecten’.
Naast Spaces komen er nog veel meer nieuwe functies. Zo krijgt Google Meet een companion mode die is bedoeld om ‘gelijke samenwerking in een hybride wereld’ mogelijk te maken. De companion mode krijgt functies als polls, het delen van schermen, chatfunctie tijdens meetings, handen opsteken en een live Q&A. Deze functie wordt in september uitgerold.
Verder komt er een nieuwe RSVP-optie waarmee je kunt aangeven of je meedoet op locatie, op afstand, of helemaal niet. Ook komen er nieuwe controlefuncties waarmee de host van een meeting de chat tijdens een meeting kan uitschakelen en individuele deelnemers op mute kan zetten.
Naast nieuwe opties voor gebruikers, verbetert Google ook de beveiliging van Workspace. Zo wordt het mogelijk om je eigen encryptiesleutels te gebruiken en niet enkel die van Google. Om dit mogelijk te maken, is Google een samenwerking aangegaan met Flowcrypt, Futurex, Thales en Virtru. Ook voegt Google vertrouwensregels toe waarmee beheerders kunnen bepalen hoe bestanden binnen en buiten de organisatie gedeeld mogen worden.
Premium functies
Workspace is voor een groot deel gratis te gebruiken. Als aanvulling op de gratis versie, komt Google met een nieuw abonnement genaamd Workspace Individual. Met dit lidmaadschap krijg je toegang tot premium functies.
De premium functies waar je toegang tot krijgt met het Workspace Individual lidmaatschap zijn onder meer smart booking services, professionele videomeetings en gepersonaliseerde e-mail marketing. Daarnaast komen er volgens Google later dit jaar nog meer premium functies aan.
De betaalde versie van Workspace gaat $9,99 per maand kosten. Het aanbod wordt binnenkort beschikbaar in de VS, Canada, Mexico, Australië, Brazilië en Japan.