Google geeft samenvattingen van chats in Workspace

Workspace Google

Google zet AI in om chats in Spaces binnen Workspaces samen te vatten. De functie is alleen van toepassing voor Premium Workspace.

Ben je een fervent gebruiker van de chatfuncties binnen Google Workspace? Dan heeft Google een aardigheidje voor je. Via de abstracte tekst samenvatter Pegasus, niet te verwarren met de spionagesoftware, maakt Google beknopte overzichten van de verschillende chats. Op die manier wil Google iets bijdragen aan de informatie-overvloed binnen het platform. Al zijn (voorlopig) alleen de premium Workspace-gebruikers uitverkoren.

Samenvattingen

Wanneer een gebruiker van (premium, niet vergeten) Workspace zich inlogt en de chats bekijkt, dan zal hij of zij bovenaan een vak met samenvattingen zien. Tekstmodel Pegasus analyseert de ongelezen berichten in verschillende chatvensters en zodra een samenvatting mogelijk is, dan zal die bovenaan verschijnen. Wanneer de gebruiker op een samenvatting klikt, dan verschijnt de volledige chat.

“Het doel is om nuttige en beknopte samenvattingen te maken van tekst, documenten, artikelen of gesprekken”, aldus Mohammed Saleh, software-engineer bij Google in een blogbericht. “Een goede samenvatting moet vloeiend en grammaticaal correct zijn. Eén benadering is om tot een extractieve samenvatting te komen. De andere benadering omvat het correct taalgebruik. De uitdaging ligt er in om beide benaderingen op elkaar af te stemmen.”

AI-training

Volgens Google zijn de meeste samenvattingsmodellen gebaseerd op de input van één spreker. Dat kan gaan van nieuwsberichten tot wetenschappelijke artikelen. Pegasus is AI-getraind om verschillende van die modellen samen te laten werken via ForumSum, een multi-speaker dataset. Daarna analyseert Pegasus de data en zet het om in een inhoudelijke en grammaticaal correcte samenvatting.

Voorlopig is de toepassing alleen beschikbaar voor gebruikers van Workspace premium. Het is onduidelijk of en wanneer het samenvattingsmodel ook beschikbaar zal worden voor alle gebruikers. In het blogbericht rept Google er alleszins met geen woord over.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home