Google geeft G Suite-admins meer tools voor beveiliging Gmail

Google heeft G Suite versterkt met nieuwe tools voor IT-beheerders om Gmail beter te beveiligen.

Het gaat onder meer om een nieuwe sandbox-functie, betere bescherming tegen phishing en malware, en nieuwe besturingselementen. Die moeten voorkomen dat medewerkers ontvangen berichten doorsturen, kopiëren, downloaden of afdrukken, aldus Silicon Angle.

Volgens Andy Wen en Neil Kumaran, productmanagers van G Suite bij Google, wordt de adoptie van nieuwe beveiligingshulpmiddelen vaak gekoppeld aan hoe gemakkelijk ze kunnen worden geïmplementeerd. Iets wat hun inziens het best gerealiseerd kan worden door IT-beheerders volledige controle te geven over het proces.

Sandbox

Zo krijgen beheerders voortaan de mogelijkheid om een ​​nieuwe sandboxfunctie in Gmail te implementeren. Deze is bedoeld om te beschermen tegen zero-days of nog niet ontdekte bedreigingen. Naast ook ransomware en malware, die wordt verspreid via kwaadaardige ingesloten scripts. Wanneer de functie is ingeschakeld, worden e-mailbijlagen geopend in een beveiligde omgeving. Hier kunnen ze vervolgens worden getest op eventuele bedreigingen.

Bovendien is het ook mogelijk aangepaste regels in te stellen om te bepalen welke soorten e-mails worden getest in de sandbox. Verdachte berichten worden in quarantaine geplaatst, ontoegankelijk voor medewerkers.

“Dit stelt ons in staat proactief gedrag te analyseren om voorheen onbekende bedreigingen te detecteren. De analyse wordt in enkele minuten uitgevoerd, zodat gebruikers niet lang hoeven te wachten op e-mails”, aldus de productmanagers in een blogpost.

Phishing

Een tweede update heeft betrekking op de nieuwste aanbevelingen van Google in zake phishing-aanvallen, die mensen proberen te overtuigen informatie op te geven, zoals hun gebruikersnaam en wachtwoord. Deze functie staat standaard ingeschakeld en leidt verdachte e-mails automatisch naar een in quarantaine geplaatst gebied voor verder onderzoek. Daarnaast helpt het e-mails identificeren met ongebruikelijke typen bijlagen en e-mails die domeinen van gebruikers proberen te vervalsen.

Vertrouwelijke modus

Tenslotte heeft Google ook nog een ‘vertrouwelijke modus’ toegevoegd, die beschikt over ingebouwde besturingselementen voor beheer van gegevensrechten. Deze functie voorkomt dat gebruikers e-mails kopiëren, downloaden, afdrukken of verzenden. Vertrouwelijke bedrijfsinformatie wordt hierdoor beschermd.

“Naast het beschermen van gevoelige inhoud in e-mails door het creëren van vervaldatums, kan een gebruiker ook extra authenticatie per sms vragen om een e-mail te bekijken. Dit is een optie die geselecteerd kan worden voordat een bericht wordt verzonden. Hierdoor is het mogelijk om gegevens te beveiligen, zelfs als het e-mailaccount van een ontvanger is gehackt terwijl het bericht actief is”, aldus Wen en Kumaran.

Gerelateerd: Google maakt vertrouwelijke modus standaard voor zakelijke Gmail-gebruikers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home