Google gaat zelf ARM-chips voor Chromebooks maken

chromebook chrome os

Google gaat Apple achterna en werkt aan zijn eigen ARM-chips om toekomstige Chromebooks en tablets aan te drijven.

Google wil net als Apple zelf processors maken. Dat weet Nikkei Asia. De internetgigant plant om eigen CPU’s te bouwen op basis van Arm-designs. De chips zijn bedoeld voor gebruik in Chromebooks en tablets. Google laat zich inspireren door het succes van Apple met zijn eigen ARM M1-chips. Daarmee bouwt Apple zijn afhankelijkheid van Intel af, en kan het zijn software beter afstemmen op de hardware.

Google kan een gelijkaardige synergie nastreven door zelf chips te ontwikkelen. Dat alternatieven voor x86-processors kans maken, is de laatste tijd erg duidelijk. Dat bewijst niet alleen Apple, maar ook AWS met zijn Graviton-chips in servers. De CPU’s moeten in 2023 van de band rollen, gevolgd door de eerste toestellen niet veel daarna.

Geen compatibiliteitsprobleem

Chrome OS werkt al op ARM-chips op bijvoorbeeld Chromebooks met Qualcomm-CPU’s als binnenwerk. In tegenstelling tot Apple kijkt Google met de introductie van eigen chips dus niet tegen compatibiliteitsproblemen aan. Dat maakt het verder waarschijnlijker dat Chromebooks met de eigen chips zullen bestaan naast traditionele exemplaren met chips van bijvoorbeeld Intel, AMD of Qualcomm aan boord.

Hoewel eigen chipdesign alsmaar populairder wordt, is het niet voor iedereen weggelegd. Een microchip ontwikkelen voor een modern productieproces kost al snel een half miljard dollar en vereist grote investeringen op de lange termijn.

Google bevestigde het nieuws nog niet zelf, maar het lijkt erg waarschijnlijk. Het bedrijf heeft intussen al heel wat ervaring met de ontwikkeling van eigen chips. Meest recent introduceerde Google nog de mobiele Tensor-processor voor zijn Pixel 6 en Pixel 6 Pro-telefoons.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home