Google Docs krijgt paginaloze weergave en Gmail-templates

Google Workspace

Google rolt nieuwe functies uit voor Docs. De Word-concurrent krijgt een webweergave, integratie met Maps en Gmail en AI-samenvattingen.

Google breidt Google Docs uit. Het bedrijf mikt eerst en vooral op meer integratie tussen Docs en zijn andere producten. Zo krijgt Docs integratie met Google Maps, waarmee je kleine Maps-widgets in documenten kan plaatsen. Een link naar Maps toont in dat geval het adres, samen met een klein kaartje wanneer je er met je muis over beweegt. Wanneer je klikt, zal Google Maps in een zijbalk verschijnen.

Verder voorziet Google meer integratie met Gmail. Je zal in Docs via een Gmail-template samen met collega’s aan een mail kunnen werken. Die mail kan je dan vervolgens in Gmail openen om hem te versturen.

Google wil met zijn Workspace-suite concurreren met Microsoft Office. Microsoft zet daar zwaar in op integratie tussen de verschillende Office-producten. Het is logisch dat Google als antwoord ook de synergie tussen zijn verschillende tools verbetert.

Webweergave

Google komt ook nog met een paginaloze weergave in Docs. Die is het equivalent van de webindeling in Word. De weergave verwijdert verwijzingen naar fysieke pagina’s en biedt een doorlopend canvas zonder splitsingen. Ze is bovendien responsief, net als een webpagina. Wanneer je het venster breder of smaller maakt, zal de inhoud zich dus aanpassen. De paginaweergave blijft wel de standaard. Je moet de paginaloze weergave zelf activeren.

Google introduceert tot slot AI-samenvattingen voor documenten. Die verschijnen in een zijbalk links van het document waar je ook de structuur van documenten kan bekijken. Via AI genereert Google indien mogelijk een samenvatting van een document die je als auteur vervolgens nog kan aanpassen. Het is onduidelijk maar onwaarschijnlijk dat de functie meteen Nederlands zal spreken.

Google is gestart met de uitrol van de meeste functies. Die moeten binnenkort voor iedereen beschikbaar zijn. Enkel op de integratie van Gmail is het nog iets langer wachten. Die staat voor de komende weken gepland. Google werkt naarstig aan de verbetering van zijn Workspace-aanbod. Eerder kondigde het bedrijf verbeteringen voor Gmail aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home