Google Docs krijgt een zichtbare woordenteller in G Suite

google_docs

Google Docs heeft een kleine maar belangrijke nieuwe functie gekregen binnen G Suite: een woordenteller. Technisch gezien zat die altijd al in Google Docs, maar je moest daarvoor altijd in het menu duiken. Voortaan kan je het woordenaantal direct zien op de pagina zelf.

Wie vandaag binnen Google Docs het aantal woorden van zijn tekst wil weten, moet een paar keer klikken. Je moet naar Extra, Aantal woorden om het aantal te weten. Die functie werkt, maar ze is omslachtig. Wie een goed geheugen heeft, kan bij de snelkoppeling Ctrl + Shift + C terecht.

Verrassend genoeg heeft Google er behoorlijk lang over gedaan om te beseffen dat er heel wat gebruikers met een minimale of maximale tekenlimiet rekening moeten houden. In Microsoft Word staat het woordenaantal al jaren in de linker onderkant van het venster. Nu is dat bij Google Docs voortaan ook het geval.

Enkel G Suite

Je kan op het woordenaantal klikken om meer details te zien zoals het aantal pagina’s en het aantal karakters met of zonder spaties. Wie een stuk tekst selecteert, krijgt voor dat segment het aantal woorden en/of tekens te zien. Om het aantal woorden links onderaan te kunnen zien, moet je eerst wel de optie aanvinken in het menu.

De update wordt enkel uitgerold naar (alle) G Suite-versies. De gratis (consumenten)versie van Google Docs krijgt de functie voorlopig niet. IT-admins die voor de Rapid Release-optie van G Suite hebben gekozen, kunnen de functie vanaf vandaag al uitproberen. Voor alle andere G Suite-gebruikers verschijnt de optie vanaf 23 september. Google benadrukt dat het in beide gevallen tot 15 dagen kan duren voordat de optie zichtbaar is.

Gerelateerd: Microsoft Teams krijgt mogelijk binnenkort een Linux-versie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home