Google Chrome viert vijftiende verjaardag met nieuw design

google chrome nieuw design

Google Chrome krijgt een nieuw likje verf. De browser introduceert een nieuw, aanpasbaar design en neemt ook extensies en de zoekfuncties onder handen.

De Chrome-browser is op 2 september vijftien jaar oud geworden en dat wil Google niet onopgemerkt laten voorbijgaan. In een blog kondigt het een volledig nieuw design aan voor Chrome. Dat is gebaseerd op de Material for You-designtaal die Google in 2021 introduceerde voor Android.

In welke tint je de browser stopt, bepaal je helemaal zelf. Het is al een tijdje mogelijk om de kleuren en thema’s van Chrome te kiezen. Hiervoor open je een nieuw tabblad en klik je de Deze pagina aanpassen-knop aan (het potloodicoon). Material for You zal hier een heel palet aan nieuwe, pastelachtige kleurtinten aan toevoegen. Via het personalisatiemenu kan je ook sneller wisselen tussen de lichte en donkere modus.

Extensies

De extensiewinkel wordt eveneens in een nieuw jasje gestoken. Chrome breidt de categorieën uit om het gebruikers eenvoudiger te maken nuttige extensies te vinden en installeren. Zo komt er onder meer een toegewijde catalogus voor AI-gestuurde extensies. In de sectie Gekozen door de redactie zie je een lijst met extensies die zijn uitgekozen door Chrome-editors. De vernieuwde extensiewinkel is in preview beschikbaar.

Zoeken tijdens het browsen

Laat nog een plekje vrij in de taakbalk want Google wil je zijn populaire zoekmachine overal mee naar toe laten nemen tijdens het surfen. Google kondigde in mei al een vernieuwde zoekervaring aan die het nu breder wil uitrollen. Het idee is dat je altijd toegang hebt tot de zoekmachine zonder je surfsessie te onderbreken.

Ben je een artikel aan het lezen op ITdaily en staat er een bepaalde term in waar je meer informatie over wilt opzoeken, klik dan op de drie bolletjes en selecteer de Zoek deze pagina op Google-functie aan. Dit opent een Google Zoeken-widget in de zijbalk waar je kan zoeken naar afbeeldingen of gerelateerde zoekopdrachten op basis van de inhoud krijgt voorgesteld.

google search in chrome
Bron: Google

De integratie van Google Zoeken binnen Chrome gaat zelfs verder. Met de hulp van AI vat Chrome lange teksten voor je samen. Deze functie wordt nu al volop getest bij Search Labs-gebruikers op de mobiele browser en zal binnenkort voor alle gebruikers beschikbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home