Google Chrome krijgt op Android eindelijk een PDF-lezer

google chrome

Na de desktopversie van Chrome krijgt nu ook de Android-app een geïntegreerde PDF-lezer. In de nieuwste Canary-versie kan je de functie testen.  

Chrome op Windows en Mac kan al heel lang dienst doen als PDF-lezer, zodat je geen aparte PDF-software meer moet installeren. Haast elke internetbrowser biedt deze functionaliteit aan. Kijken we naar de mobiele varianten op Android, dan loopt Chrome achter. Tot op vandaag kan je geen PDF-bestanden openen in Chrome, terwijl de mobiele apps van Firefox en Edge dat al wel kunnen. Wie vandaag Chrome gebruikt op zijn of haar Androidtoestel, moet een aparte PDF-app installeren.

Daar komt binnenkort verandering in. Op Twitter deelt gebruiker Leopeva64 dat hij een flag heeft gevonden in de Canary-testversie van Chrome op Android om PDF’s te openen in de browser.

Sterker nog: je hoeft de PDF zelfs niet te downloaden om daarna te openen in de browser. Firefox en Edge ondersteunen dat vandaag ook al. Je kan in de testversie een pdf onmiddellijk openen. Links bovenaan staat een knop waar je toch kan kiezen om het PDF-bestand te downloaden. Het is moeilijk inschatten hoe snel de functie zal doorschuiven van de Canary-testversie naar de stabiele versie die iedereen ontvangt. Soms duurt dat enkele weken, soms enkele maanden.

Het is bizar dat Chrome, ondanks zijn marktdominantie op mobiel, in functionaliteit achterloopt. Edge ondersteunt zelfs al Chrome-extensies in de mobiele versie. Gebruikers vragen al langer dat Chrome daaraan werkt, maar Google meldt daarrond nog niets.

De PDF-lezer is al een belangrijke eerste stap richting pariteit met Edge, eveneens een Chromium-gebaseerde internetbrowser. Nu nog de extensies Google.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home