Chrome 105 verbetert ondersteuning voor progressieve webapps

google chrome 105

De nieuwste versie van Google Chrome 105 is gelanceerd. De update verbetert onder meer de ondersteuning voor webapps en vensterbeheer.

Google lanceerde Chrome versie 105 vannacht voor desktop, Android & iOS. De update volgt twee weken nadat Google een noodupdate moest uitrollen om een actief misbruikte bug in de browser te patchen. Chrome 105 focust meer op het brengen van subtiele prestatieverbeteringen. Het aantal nieuwe functies is dan ook eerder beperkt, maar we kunnen er toch enkele interessante uithalen.

lees ook

Waarom je Google Chrome zo snel mogelijk moet updaten

Progressieve webapps

Google Chrome zet al enkele versies in op het verbeteren van de ondersteuning voor progressieve webapplicaties (PWA’s). Dit zijn softwaretoepassingen die exclusief via het web worden aangeboden, maar wel lijken te zijn opgebouwd zoals native apps. Sinds begin 2022 staat Google appontwikkelaars toe om ook de controlebalk van hun apps naar eigen smaak in te richten en daar bouwt Chrome 105 op verder.

Progressieve webapplicaties kunnen hun eigen zoekbalk en controleknoppen ontwerpen. Die visuele elementen moeten progressieve webapplicaties een uniek karakter geven in Chrome en hen meer als native apps laten aanvoelen. Ook gewone websites krijgen veel meer personalisatieopties via de Custom Highlight API.

Vensterbeheer in ChromeOS

Deze nieuwigheid zal op applaus ontvangen worden door ChromeOS-gebruikers. Google pakt het vensterbeheer voor Chrome in ChromeOS aan. De vensterweergave-opties zijn zeer gelijkaardig aan Windows. Je kan Chrome in een volledig venster weergeven, een half venster, op een derde van het scherm of in een zwevend venster. Deze functie zit nog in previewmodus, maar kan via chrome://flags/#partial-split door iedereen al geactiveerd worden.

Daarnaast brengt Google ook picture-in-picture video naar Android. Via de releasenotes van Chrome 105 kan je een overzicht van alle functies terugvinden. Chrome updaten doe je door naar je instellingen te gaan en in het menu ‘Over Chrome’ te zoeken naar beschikbare updates.

Chrome 105 zal in de komende dagen naar alle gebruikers worden uitgerold, dus mogelijk moet je nog even wachten. Inmiddels zit Chrome 106 ook al in de pijplijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home