Google biedt Gratis G Suite-gebruikers met eigen domeinnaam misschien toch een alternatief

gmail

Gebruikers met een Google G Suite Legacy-account krijgen mogelijk toch een alternatieve keuze anders dan verplicht over te schakelen naar een betalend account of alle data exporteren.

Vorig week schudde Google iedereen met een gratis G Suite-account brutaal wakker. Vandaag bestaat er geen gratis formule voor G Suite (nu bekend als Google Workspace) maar tussen 2006 en 2012 was dat wel het geval. Wie zich destijds registreerde, kon gebruik blijven maken van de gratis variant. Tot de zoekgigant vorige week iedereen op de hoogte bracht dat de gratis variant wordt stopgezet op 1 juli.

Het spreekt voor zich dat heel wat gebruikers misnoegd waren omdat ze al meer dan 10 jaar kosteloos G Suite gebruiken. De storm aan klachten dwingt Google om zich iets flexibeler op te stellen. Wie inlogt op de dienst, kan nu een survey openen en zijn gegevens achterlaten zodat Google je de komende weken en maanden meer opties kan meedelen voor je legacy-account. Kort samengevat: de zoekgigant wil dieper onderzoeken wat de kern van het probleem is.

De survey geldt enkel voor niet-zakelijke gebruikers met minder dan tien users binnen een account. Het spreekt voor zich dat de survey geen garantie geeft op een oplossing, maar het toont wel aan dat Google bereid is om te luisteren en potentieel wil meewerken aan een alternatief.

Gratis G Suite tussen 2006 en 2012

Wat zijn die gratis G Suite-accounts eigenlijk? Google liet tussen 2006 en 2012 gebruikers toe om een eigen domeinnaam te kiezen binnen zijn Gmail-platform onder de noemer ‘Google Apps for Your Domain’. Doorheen de jaren is die naam geëvolueerd naar ‘Google Apps for Work’, daarna ‘G Suite’ en vandaag dus ‘Google Workspace’.

lees ook

G Suite wordt Google Workspace: nieuwe logo’s en functies

Upgraden naar een betalend Google Workspace-abonnement kan naadloos waarbij je alle huidige instellingen kan behouden. Wil je dat liever niet? Dan kan je Google Takeout gebruiken om al je data te exporteren. Al je data in één klik omzetten naar een gratis Gmail-account voorziet Google niet. Je moet manueel een nieuw account aanmaken en via de exportfunctie al je data eerst verzamelen om die daarna te importeren.

Waar wringt het schoentje?

Het grote probleem is echter dat je mogelijk heel wat app-aankopen hebt gedaan en andere engagementen lopende hebt binnen het Google-ecosysteem met je legacy G Suite-account. Die kan je niet overzetten, wat betekent dat je verplicht wordt om over te schakelen naar de betalende variant voor de deadline van 1 juli. Hopelijk biedt de nieuwe survey op termijn een alternatieve oplossing.

Bezoek zeker de officiële ondersteuningspagina van Google voor meer informatie indien je getroffen bent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home