Google adviseert om zijn apps niet te sideloaden op Huawei-telefoons

Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro

Sinds mei vorig jaar mogen Amerikaanse bedrijven nog maar beperkt zaken doen met het Chinese Huawei. Dat geldt ook voor Google, dat nu pas voor het eerst uitgebreid uit de doeken doet wat dat precies betekent voor de relatie tussen beide bedrijven.

Niet dat we ondertussen nog twijfelden over de impact van het Amerikaanse handelsverbod. Die werd immers al duidelijk bij de lancering van de Mate 30 Pro afgelopen september. Huawei moest die nieuwe smartphone zonder Googles apps en diensten lanceren. Geen probleem in thuisland China, maar wel problematisch in de Europese markt, waar we zo gewend zijn aan de Play Store, Google Maps en YouTube.

Huawei hield daarom de boot in Europa nog even af, in de hoop dat de situatie zou veranderen. Pas sinds vorige maand is de Mate 30 Pro ook in ons land beschikbaar, al is het in beperkte oplage en wordt hij alleen verkocht in Huawei’s Experience Center in Brussel. “Op die manier wil Huawei consumenten nog beter begeleiden en informeren bij de aankoop van het toestel, dat draait zonder Google Mobile Services”, klonk de uitleg in een persbericht. Huawei gebruikt in plaats daarvan het eigen Huawei Mobile Services.

Nieuwe hardware

“Het is Google verboden om met Huawei aan nieuwe apparaatmodellen te werken of Google-apps – waaronder Gmail, Maps, YouTube, de Play Store en anderen – aan te bieden om vooraf te laden of te downloaden op deze apparaten”, verduidelijkt nu ook Google de situatie in een blogpost, die door 9to5Google werd opgemerkt. Volgens het bedrijf bestond er nog steeds verwarring over hoe de vork nu precies in de steel zit.

Google benadrukt dat het de voorbije maanden met Huawei is blijven samenwerken “om de veiligheid van Google-gebruikers op miljoenen bestaande Huawei-toestellen wereldwijd te beschermen”, binnen de beperkingen die door de Amerikaanse overheid zijn opgelegd. Het verbod geldt alleen voor nieuwe hardware die na 16 mei 2019 is geproduceerd. Alle apparaten die daarvoor reeds op de markt waren, genieten nog altijd van ondersteuning en toegang tot Google-apps.

Sideloaden

Google spreekt zich in de blogpost niet uit over de geldigheid en politiek van het verbod. De VS verdenkt Huawei ervan de Chinese overheid te helpen bij spionage, maar heeft daar tot op vandaag nog altijd geen concreet bewijs van op tafel gelegd. De internetreus heeft wel nog een waarschuwing voor gebruikers van de Mate 30 Pro: probeer er geen Google-apps op te sideloaden. Technisch is dat perfect mogelijk, maar Google kan niet garanderen dat je de echte app of malware op je toestel installeert.

“Sideloaded Google-apps werken niet betrouwbaar omdat we niet toestaan dat deze services worden uitgevoerd op niet-gecertificeerde apparaten, waar de beveiliging mogelijk wordt aangetast. Het sideloaden van de apps van Google brengt ook een groot risico met zich mee om een app te installeren die is gewijzigd of waarmee is geknoeid op manieren die de gebruikersveiligheid in gevaar kunnen brengen”, klinkt het nog in de blogpost.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home