‘Gesnoozede tabs’ moeten geheugenverbruik Chrome inperken

google chrome

Google Chrome krijgt binnenkort nieuwe functies om het geheugen- en batterijverbuik van de browser in te perken. Gesnoozede tabs zijn er daar één van.

Chrome Unboxed merkte de eerste vermelding van de nieuwe features een tijdje geleden al op via Reddit. De meest recente versie van de Chrome Canary-build voegt een extra sectie aan het instellingenmenu van de browser: Prestaties. Dit menu bevat instellingen om zowel het geheugen- als batterijverbruik van Chrome in te perken. Daarmee zou de browser enkele knelpunten eindelijk aanpakken.

Met de Memory Saver-functie kan je tabbladen ‘snoozen’. Inactieve tabbladen belanden dan in een slaapstand waardoor ze geen actief geheugen vergen. De gesnoozede tabs schieten weer wakker wanneer je ze opnieuw opent en een visuele indicator toont je dan hoeveel geheugen Chrome heeft weten uitsparen.

Android Police voegt toe dat je kan instellen dat bepaalde tabbladen altijd wakker moeten blijven, bijvoorbeeld YouTube-video’s die je als achtergrondmuziek opzet.

chrome memory saver
Bron: u/Leopeva64 (via Reddit)

Batterij besparen

De Battery Saver dient daarentegen om het batterijverbruik in te perken. Deze functie zal ook een apart icoon krijgen in de werkbalk van Chrome. De functie schakelt onder meer de verversingsgraad terug en zal net als Memory Saver de achtergrondactiviteit inperken. Is de batterij van je toestel bijna leeg, dan kan je met deze functie je actieve browsersessie nog even verlengen.

Beide functies zijn voorlopig enkel te vinden in Chrome Canary, een instabiele bètaversie van Chrome om nieuwe features uit te testen. Het opduiken van een nieuwe functie in Canary biedt geen garantie op een (snelle) uitrol in een stabiele update. Al lijken dit ons toch nuttige toevoegingen aan Chrome.

Chrome 107

De huidige stabiele versie is Chrome 107, die voornamelijk beveiligingspatches bevatte. De volgende update versie 108 is als bèta beschikbaar via het Dev Channel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home